Hot News
Putin a propus G20 să alcătuiască un clasament al proiectelor ecologice
01/11
Medvedev: Șase lecții ale unei singure pandemii (I)
02/11

Lavrov: Biden este deschis pentru noi contacte

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov/ Foto: TASS

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, consideră utilă întrevederea avută cu președintele SUA, Joe Biden, pe culoarele summitului G20, desfășurat la Roma, liderul american subliniind că este orientat spre continuarea contactelor, informează agenția TASS.

”A avut loc o discuție scurtă, dar utilă, cu președintele Biden, care i-a transmis cele mai bune salutări președintelui Vladimir Putin, subliniind dispoziția sa pentru continuarea contactelor. Am vorbit, tot pe scurt, despre cum să organizăm aceste contacte în viitorul apropiat. I-am comunicat, deja, președintelui și cred că acest lucru va fi util pentru stabilirea pe mai departe a graficelor noastre”, a spus Lavrov pentru postul de televiziune Rossia-1.

Referindu-se la lucrările propriu-zise ale summitului G20, șeful diplomației ruse a evidențiat că principală concluzie este faptul că nu mai sunt binevenite încercările de a avansa abordări unilaterale în relațiile internaționale.

Principala concluzie

”Principala concluzie ce poate fi desprinsă în urma lucrărilor acestui summit – au muncit nu doar liderii, dar și experții care au convenit declarația detaliată pe mai multe pagini – este că încercările de a promova abordări unilaterale s-au dovedit a fi deloc binevenite. Majoritatea covârșitoare a participanților au cerut ca Grupul celor 20 să dea un exemplu în căutarea de soluții care să asigure un echilibru de interese”, a spus el.

După cum a precizat Lavrov, este vorba inclusiv despre domenii precum lupta împotriva schimbărilor climatice și combaterea pandemiilor.

Securitatea energetică

”În ceea ce privește securitatea energetică, s-a decis că G20 se va pronunța de acum înainte în favoarea unor hotărâri în domeniul politicii energetice care să se bazeze pe o dinamică a intereselor clară și echilibrată între furnizorii și consumatorii de resurse energetice”, a adăugat Lavrov.

În general, ministrul a evaluat rezultatele summitului drept ”foarte pozitive”. ”După părerea mea, principalele tendințe, pe care trebuie să le susținem în toate modurile, constau în tendința de a lucra în colectiv. Noi mereu am fost în favoarea acestui lucru”, a punctat Lavrov.

Certificate de vaccinare

Potrivit precizărilor sale, țările G20 vor o recunoaștere reciprocă a certificatelor de vaccinare. ”Este evident că liderii vor o recunoaștere reciprocă a certificatelor de vaccinare”, a spus ministrul rus.

Întrebat de jurnaliști, Lavrov a declarat, de asemenea, că nu vede nici o legătură între promovarea vaccinării și faptul că președintele Vladimir Putin nu a făcut încă a treia doză de vaccin împotriva coronavirusului. ”Nu văd nici o legătură”, a afirmat șeful diplomației ruse. ”În discursurile lor, mulți lideri au susținut cuvintele președintelui Rusiei, Vladimir Putin, despre vaccinuri”, a adăugat el.

În declarația comună adoptată la sfârștiul summitului de la Roma, țările G20 s-au angajat să depună eforturi pentru a asigura o cantitate suficientă de vaccinuri împotriva coronavirusului, care trebuie să fie accesibile tuturor. S-a consemnat, de asemenea, faptul că țările membre ale Grupului celor 20 recunosc însemnătatea standardelor comune în călătoriile internaționale, inclusiv a certificatelor de vaccinare şi recunoașterea comună a aplicațiilor digitale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875100