Hot News
Care este nivelul de anticorpi G care protejează împotriva coronavirusului
08/11
Bumerangul se întoarce: Zaharova a amintit Varșoviei despre participarea ei la distrugerea Irakului
09/11

Riabkov a evaluat probabilitatea unei modificări a politicii nucleare a SUA

Viceministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Riabkov/ Foto: RIA Novosti

Riabkov: Rusia nu crede că Statele Unite vor trece, primele, la principiul neutilizării armelor nucleare.

Rusia nu are nici un motiv să creadă că Statele Unite vor putea revizui politica lor și să treacă la principiul de a nu utiliza, primele, arma nucleară, a declarat pentru RIA Novosti viceministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Riabkov.

”Deocamdată nu avem vreo informație care să demonstreze că lucrurile s-au mișcat și merg exact în această direcție. Mai degrabă, invers”, a spus Riabkov.

El a precizat că Moscova a văzut articolele despre negocierile Statelor Unite cu aliații din Europa, în cadrul cărora ultimii au insistat ”pe inviolabilitatea parametrilor existenți ai umbrelei nucleare americane”.

”Presupunem că prin acestă inviolabilitate se are în vedere inclusiv absența oricăror modificări în textul doctrinei”, a adăugat viceministrul.

Riabkov a menționat că, deocamdată, nu a fost nici cel mai mic indiciu legat de astfel de schimbări nici în contactele cu actuala administrație, nici cu cea precedentă.

”Toate acele semnale pe care le-am auzit și pe care le acumulăm, inclusiv prin studierea situației și analizând ce avem de făcut, demonstrează mai degrabă opusul – că americanii au coborât pragul de utilizare de către ei a armei nucleare, că se creează o tot mai mare incertitudine în privința condițiilor în care o asemenea opțiune (a utilizării) ar putea fi luată în considerare”, a subliniat diplomatul.

Potrivit viceministrului de Externe, această abordare destabilizează situația și slăbește stabilitatea strategică.

«Cu toate acestea, acea schemă ”de rivalitate între marile puteri”, introdusă de Washington sub mandatul lui Trump și care continuă să fie susținută acum, conferă armei nucleare o însemnătate tot mai mare și i se alocă un rol tot mai mare. Ceea ce îngrijorează. Dacă acum, cum se spune, vântul începe să-și schimbe direcția, situația va arăta altfel», a spus el.

Riabkov a adăugat că Statele Unite continuă să lucreze la o versiune actualizată a doctrinei nucleare și că SUA ar putea expune Rusiei noile lor considerații în cadrul următoarelor întâlniri.

”Sperăm să primim explicații coerente în legătură cu ceea ce se întâmplă și la ce trebuie să ne așteptăm”, a conchis viceministrul rus.

The Financial Times a scris, recent, că partenerii americani, inclusiv Marea Britanie, Germania, Franța și Japonia, au cerut SUA să renunțe la trecerea la politica neutilizării, primele, a armei nucleare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875052