Hot News
Unora dintre locuitorii Sankt-Petersburgului li s-a prescris vaccinarea obligatorie
09/11
Rusia lucrează la dezvoltarea unui nou sistem antirachetă S-550
10/11

Lavrov a cerut UE să evite abordările duble în privința situației de la granița dintre Belarus și Polonia

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov/ Foto: TASS

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a cerut țărilor Uniunii Europene să evite standardele duble în criza refugiaților de la granița Republicii Belarus cu Polonia și Lituania, relatează agenția TASS.

”Trebuie evitate abordările duble și, în cazul de față, poziția statelor Uniunii Europene trebuie interpretată cu un standard unic”, a spus ministrul la o conferință de presă. ”Nu poți aplica standarde diferite Italiei și  Poloniei, când la Bruxelles se analizează cum se comportă Varșovia și Roma față de fluxul de migranți care se îndreaptă spre aceste state. Țările de unde vin refugiații trebuie, la rândul lor, să fie tratate la fel”.

Lavrov a amintit că atunci când refugiații veneau din Turcia, UE a alocat finanțare pentru ca ei să rămână pe teritoriul Turciei. ”De ce belorușii nu trebuie și ei ajutați, mai ales că au anumite nevoi pentru ca refugiații pe care Lituania și Polonia nu vor de nici un fel să-i lase pe teritoriul lor, să trăiască în condiții cât de cât normale? Dar acești oameni nu vor să rămână în Belarus sau în Turcia, ei vor în Europa, în acea Europă care ani la rând a făcut propagandă și reclamă pentru modul ei de viață. Trebuie să răspunzi pentru faptele tale”, a subliniat șeful Ministerului de Externe al Rusiei.

Ministrul a precizat că ”rădăcinile acestei crize pornesc din acea politică pe care țările NATO și ale Uniunii Europene au promovat-o ani la rând în privința Orientului Mijlociu și a Africii de Nord, încercând să le impună o viață mai bună, o democrația sub forma înțeleasă de Occident”. El a menționat că victimele acestei politici au devenit Irak, Libia, Siria. ”Toate aceste aventuri au generat fluxuri de refugiați fără precedent. Făcând toți acești pași care se întreprind, nu trebuie uitat de unde a pornit totul și din vina cui se întâmplă astăzi ce se întâmplă”, a continuat șeful MAE rus.

Potrivit lui Lavrov, principala responsabilitate pentru soluționare revine celor ”care au creat condiții pentru ca această criză să izbucnească”. El a subliniat, de asemenea, că această criză a refugiaților trebuie rezolvată pe baza dreptului internațional. ”Cred că soluția acestor probleme trebuie să conste în respectarea principiilor dreptului internațional”, a spus el.

De la începutul anului 2021, peste 30.000 de migranți au încercat să traverseze granița polono-belorusă. Polonia a instituit stare de urgență în regiunile învecinate cu Belarus, împiedicând accesul străinilor. Unii dintre ei au încercat să intre pe teritoriul republicii, rupând gardul din sârmă ghimpată. Dinspre partea poloneză, refugiaților li se opun reprezentanții poliției, ai organelor de ordine și ai forțelor armate, așa că până acum toate tentativele de trecere ilegală a graniței au fost împiedicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875008