Hot News
File de istorie: Începutul contraofensivei trupelor sovietice la Stalingrad
20/11
Putin l-a decorat pe Patriarhul Kirill cu ordinul ”Sfântul Andrei”
20/11

Propunere pentru Rusia și UE: Crearea unei organizații comune care să înlocuiască NATO

Drapelele țărilor participante la Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa de la Helsinki/ Foto: Sputnik.kg

Rusia și Uniunea Europeană trebuie să demareze un proces de negocieri, similar Conferinței pentru Securitate și Cooperare în Europa din anii ‘1970 și, împreună, să creeze o organizație comună care să înlocuiască actuala Alianță Nord-Atlantică, a declarat pentru agenția Lenta.ru, profesorul de politică internațională Tom Sauer, de la Universitatea din Anvers, din Belgia.

 ”La modul ideal, Rusia și Uniunea Europeană trebuie să demareze un nou ”proces Helsinki” și să colaboreze în cadrul unei organizații colective de securitate, care să înlocuiască NATO, fie că ar fi vorba despre un NATO+ sau de un OSCE consolidată”, a apreciat politologul. 

Anterior, reprezentanta oficială a MAE rus, Maria Zaharova, a criticat Alianța Nordd-Atlantică pentru planurile de extindere a prezenței sale în Asia Centrală. Potrivit spuselor sale, NATO exercită presiuni asupra țărilor balcanice și pompează arme în Ucraina și Georgia. În același timp, diplomatul a apreciat că o asemenea politică a Alianței nu are nici o legătură cu un ”leadership autentic”, și a comparat NATO cu ”un colos cu picioare de lut”. 

Relațiile dintre Rusia și Alianța Nord-Atlantică s-au înrăutățit considerabil după ce, în octombrie 2021, părțile au rupt aproape în totaltate colaborarea diplomatică. La momentul respectiv, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a redus reprezentanța rusă la Bruxelles de la 20 la 10 persoane. Drept răspuns, ministerul de Externe al Rusiei a suspendat activitatea misiunii militare a NATO de la Moscova. Începând din 1 noiembrie, reprezentanța Rusiei la NATO și-a întrerupt total munca.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875042