Hot News
Vasserman i-a numit ”sectanți” pe politicienii SUA care nu vor să-l recunoască pe Putin președinte al Rusiei
21/11
Top-10 beneficiari ai exporturilor secrete ale Rusiei. Șase sunt din NATO
21/11

Expertul militar Konovalov: Forțele pe care NATO intenționează să le desfășoare în Ucraina

Foto: inforesist.org

Statele Unite și aliații lor din NATO intenționează să-și sporească prezența în Ucraina, dar reacția Rusiei îi determină să dea dovadă de prudență. Expertul militar Ivan Konovalov a vorbit, într-un interviu pentru PolitRossia, despre forțele pe care NATO planifică să le desfășoare în Ucraina.

Pe pagina sa de Facebook, deputatul Radei Supreme, Ilia Kiva, a anunțat că Ucraina și-a propus să înființeze pe teritoriul ei o bază NATO, pentru a provoca o agresiune din partea Rusiei. În opinia politicianului, acțiunile Kievului vor conduce la ruperea țării în câteva părți.

Ivan Konovalov, directorul Centrului pentru conjunctură strategică și doctor în științe istorice, spune că Statele Unite construiesc deja obiective militare pe teritoriul Ucrainei.

”De fapt, una dintre baze se construiește deja pe banii americanilor în zona Ociakovo, de lângă Odesa (în imagine). Sunt infrastructuri ale NATO și SUA, care pot fi numite bază. Ea este în curs de realizare”, a amintit expertul.

Este vorba despre un centru operativ militaro-naval pe malul Mării Negre, pe care Statele Unite au început să îl construiască în 2017. Oficial, obiectivul se face pentru Marina Ucrainei, dar nu există nici un fel de garanții că militarii americani nu îl vor folosi.

Alt semnal de îngrijorare îl constituie, în opinia lui Konovalov, faptul că Marea Britanie construiește pentru Ucraina două baze navale militare. ”În același timp, acestea vor fi folosite și de forțe NATO. Este, deci, evident că anglo-saxonii sunt ferm hotărâți să extindă rețeaua infrastructurii militare a Alianței pe teritoriul Ucrainei”, a constatat interlocutorul publicației.

În ciuda faptului că trupele NATO sunt capabile, pe viitor, să folosească noile baze ucrainene, construcția lor este serios îngreunată de mai mulți factori.

”Problema este ușor diferită aici. Dacă Occidentul va majora finanțarea militară, acești bani vor fi înghițiți de corupția uriașă din structurile de forță ale Ucrainei, ceea ce se întâmplă tot timpul”, a spus Konovalov.

O altă problemă o reprezintă faptul că Rusia urmărește cu atenție acțiunile pe care Alianța Nord-Atlantică le întreprinde la granițele ei.

”Rusia reacționează deja la toate mișcările de trupe ale NATO. Răspunsul se află în extinderea forțelor armate ale Rusiei, ceea ce înseamnă întârirea direcției vestice. Se consolidează gruparea din Peninsula Crimeea, se întărește Flota din Marea Neagră”, a relatat expertul.

În același timp, Konovalov nu exclude faptul că în Ucraina vor fi instalate baze NATO. Forțele Alianței vor fi, este adevărat, serios limitate.

”Rusia a fost declarată o țintă pentru NATO și SUA. Orice acțiuni de confruntare sunt prioritare pentru Alianța Nord-Atlanltică. În Ucraina poate fi desfășurat un contingent militar limitat. Astfel, Marea Britanie a anunțat că va mobiliza 400 de parașutiști. În același timp, în Ucraina nu vor exista trupe importante. NATO se teme să folosească forțe serioase, deoarece, în cazul unei agravări a situației, nu va fi timp pentru evacuarea lor”, a apreciat Konovalov.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093