Hot News
Elevii ruși au stabilit un record la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică
23/11
Lavrov a pus toate punctele pe i cu privire la Donbass și a prezentat un ultimatum OSCE
24/11

Serghei Markov: Discursul lui Putin deschide o nouă eră în relațiile dintre Rusia și Occident

Președintele rus Vladimir Putin, luând cuvântul la ședința Colegiului MAE al Rusiei/ Foto: RT

Nu cu mult timp în urmă, președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a adresat personalului Ministerului Rus de Externe. Cunoscutul politolog Serghei Markov a comentat discursul președintelui și a explicat însemnătatea declarațiilor șefului statului, relatează Yandex.

Politologul Serghei Markov/ Foto: RIA Novosti

Markov consideră discursul lui Putin de la MAE Rus extrem de important și apreciază că președintele a formulat, astfel, noua tactică a Rusiei în politica externă. Concret, este vorba despre o criză permanent controlată în relațiile cu Occidentul.

Politologul spune că discursul a acoperit câteva zeci de teme, unde fiecare cuvânt, din fiecare temă, are însemnătatea lui. Așadar, ambasadorii ar trebui să învețe acest discurs pe de rost. Markov este de părere că pe baza acestei alocuțiuni va fi elaborat, peste câteva luni, un nou concept oficial de politică externă a Rusiei. Iar dacă cineva va dori să știe poziția clară a Rusiei pe o temă, va trebui că citească paragraful corespunzător.

În esență, expunerea repetă tot ceea ce s-a spus, deja, în repetate rânduri. Dar sunt și multe teze noi și importante.

Ce este nou

Despre Uniunea Europeană, Statele Unite și Alianța Nord-Atlantică s-a spus că nu este posibilă nici o înțelegere cu cele trei părți. Pur și simplu, pentru că nu respectã nici un fel de înțelegeri. Nu le duc la îndeplinire și mint. Prin urmare, Rusia nu va încerca să ajungă la acorduri cu Occidentul. Esențiale sunt doar acțiunile.

Dacă înainte existau speranțe pentru relații mai bune cu UE, acum, toate aceste speranțe au în vedere doar relațiile normale. UE s-a dovedit la fel de incapabilă de a negocia pentru a ajunge la înțelegeri şi la fel de lipsită de principii ca și NATO.

În plus, s-a spus că astfel de relații bune cu UE, SUA și NATO sub o formă nedusă la capăt – la un acord sau o înțelegere, sunt, în general, inutile. Când Rusia are cu cele trei părți relații bune, ele ignoră total interesele Rusiei și preocupările ei.

Și numai când relațiile intră în criză, UE și SUA incep să perceapă vorbele Rusiei. Se pare că acest lucru înseamnă că, acum, Rusia va construi relațiile cu Occidentul în formatul unei crize controlate în permanență.

A apărut o strategie concretă în privința politicii climatice a Rusiei. Și anume – aceea de a submina strategia Occidentului de a fi lider în formarea ei. Țările occidentale încearcă pretutindeni să își impună propriile interpretări, care le avantajează doar pe ele, dar nu sunt în avantajul Rusiei și al altor state. Iar Rusia este unul dintre liderii mondiali în decarbonizarea planetei.

Occidentul vrea să arunce peste bord multe dintre realizările Rusiei. Rusia deține multă energie atomică, hidroenergie, energie pe bază de gaze naturale și are multe păduri care absorb carbonul. Iar acesta este încă un front al luptei dintre Occident și Rusia – cel climatic.

În ceea ce privește linia occidentală de securitate, infrastructura militară se apropie de Rusia. Linia roșie însemnă explorarea militară a teritoriilor Ucrainei. Dar UE, NATO și SUA pot înțelege acest lucru numai trecând printr-o stare de criză. În altă situație, ele nu înțeleg.

După toate probabilitățile, foarte curând, Rusia va cere din partea Occidentului garanții de securitate. Dacă occidentalii nu o fac, să se învinovățească singuri – Rusia și le va asigura singură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875178