Hot News
Kosaciov: Anunțând noi sancțiuni împotriva ”Nord Stream-2”, SUA își asumă rol de procuror
24/11
Rusia devine noul trend-setter în domeniul sporturilor cibernetice
25/11

Monumentul lui Suvorov din Focșani, în urma restaurării

Comuna Dumbrăveni, Focșani. Monumentul dedicat lui Aleksandr Suvorov, în urma restaurării/ Foto: Vești din Rusia

La 24 noiembrie 2021, în comuna Dumbraveni din județul Vrancea, Ambasada Federației Ruse în România a organizat o ceremonie solemnă cu ocazia împlinirii a 291 de ani de la nașterea lui Aleksandr Suvorov și a încheierii lucrărilor de restaurare a monumentului dedicat marelui comandant de trupe rus. Evenimentul s-a desfasurat in apropierea orasului Focsani, in locurile acoperite de gloria geniului militar rus, care, în cariera sa, nu a pierdut nicio batalie si a adus o contributie unică la arta militara din epoca sa.

Aleksandr Vasilievici Suvorov (1730-1800)/ Foto: liveinternet.ru

În discursul adresat audienței, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Rusiei în România, Valery Kuzmin, a remarcat că în 1789 a avut loc o bătălie majoră în aceste locuri, în urma căreia trupele ruse și austriece aflate sub comanda generalului en-șef Aleksandr Suvorov au învins corpul turcesc care număra peste 30 000 de oameni și depășea cu mult ca număr forțele aliate. La lupta împotriva turcilor au luat parte și detașamente de voluntari români. Ambasadorul a adăugat că acesta a fost unul dintre cele mai importante evenimente istorice pe drumul spre eliberarea Balcanilor de sub dominația otomană veche de secole, precum și către formarea viitoarei statalități românești, a cărei recunoaștere internațională s-a produs ca un rezultat al victoriei Rusiei în războiul ruso-turc din 1877-1878. Pe această bază, a remarcat diplomatul, se poate clasifica pe bună dreptate pe Aleksandr Suvorov drept una dintre marile personalități care au jucat un rol istoric în dezvoltarea relațiilor de prietenie între popoarele Rusiei și României.

”Ne străduim să păstrăm în relațiile ruso-române tot ce este bun pe care strămoșii ni l-au lăsat ca moștenire, a adăugat diplomatul. Sunt sigur că tot ce este bun în aceste relații cântărește mult mai mult”.

Valery Kuzmin a remarcat că anul acesta, pe cheltuiala guvernului rus, precum și a sponsorilor ruși de afaceri care lucrează în România (compania Petrotel-Lukoil și reprezentanța Registrului Maritim al Transporturilor Maritime din Rusia), a fost efectuată o reconstrucție temeinică a memorialului și restaurarea parțială a monumentul lui A.V. Suvorov.

Ambasadorul a mulțumit autorităților locale pentru sprijinul acordat.

 

Ia cuvântul Ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin/ Foto: Vești din Rusia

În cadrul ceremoniei, din partea română, a luat cuvântul viceepreședintele Consiliului Județean Vrancea Ionel Cel-Mare care a adus un omagiu talentului de comandant militar al lui A.Suvorov și curajului soldaților ruși. Primarul municipiului Focşani, C.Misăila şi primarul comunei Dumbraveni, V.Tâlvăr, au depus, de asemenea, coroane de flori la monument.

Depunerea coroanei de flori din partea Ambasadei Federației Ruse în România/ Foto: Vești din Rusia

Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel-Mare, depune o coroană de flori/ Foto: Monitorul de Vrancea

La eveniment au participat și atașatul militar, aerian și naval al Ambasadei Rusiei, Viktor Makovski, reprezentantul Ministerului Rus al Apărării pentru organizarea și desfășurarea lucrărilor de comemorare militară în România, Aleksandr Șapovalov, directorul adjunct al companiei Petrotel-Lukoil, K.Oligov, reprezentantul Registrului maritim rusesc de navigație A.Ilnițki, precum și elevii Școlii de pe lângă Ambasada Rusiei din București.

Foto: Vești din Rusia

Știința de a învinge

Aleksandr Vasilievici Suvorov (născut la 24 noiembrie 1730 la Moscova, într-o familie nobilă) este un mare comandant de oști rus, prinț al Italiei, conte de Râmnic, generalisim, general-feldmareșal al trupelor austriece și din Sardinia, care a participat la șapte  mari războaie, a câștigat peste 60 de bătălii și nu a pierdut nici una. Este Cavalerul majorității ordinelor Rusiei din timpul său, precum și al multor decorații străine și autorul operei fundamentale ”Știința de a învinge”, în care sunt prezentate conceptele marelui comandant și strateg cu privire la bazele artei războiului.

El a căutat întotdeauna să-i învețe pe ostași, să-i pregătească pentru acțiuni îndrăznețe și eficiente și a crescut o întreagă pleiadă de comandanți militari ruși, printre care M.Kutuzov, P. Bagration, M.Platov, A.Ermolov, M. iloradovici.

Suvorov a fost autorul celor mai cunoscute maxime pe teme militare, rămase în memoria urmașilor: “Luptă prin iscusință, nu cu numărul (de ostași)”, ”Chiar dacă mori – salvează-ți tovarășul”, ”Trage rar, dar cu precizie”, ”Cu baioneta țintești precis”, ”Glonțul este un prost, baioneta este un voinic”, ”Învățarea e lumină, iar ignoranța e întuneric”, ”Instruiește-te din greu – (va fi) ușor la luptă!”, ” Teoria fără practică este moartă, practica fără teorie este oarbă” și altele.

Printre numeroasele victorii ale lui Suvorov, se pot evidenția câteva bătălii considerate cele mai strălucite din cariera sa: o serie de asalturi ale cetății turcești Ismail (11.12.1790), asaltul de la Praga, suburbia Varșoviei (24.10.1794), bătăliile de la Trebbia, Italia (6 – 8.06 .1799), Novi, Italia (4.08.1799), trecerea peste Alpi (10 – 27.09.1799).

Și în sfârșit, o ”poză de familie”: membrii Ambasadei Ruse și reprezentanți ai sponsorilor, alături de reprezentanți ai autorităților locale române/ Foto: Vești din Rusia

Au fost ridicate monumente în cinstea lui Suvorov atât în Rusia, cât și în Ucraina, Belarus, Republica Moldova, Elveția. Există un astfel de monument și în România (ridicat în 1959, în comuna Dumbrăveni, sculptor Marius Butunoiu), pentru că două dintre cele mai strălucite victorii ale sale asupra armatei turcești – cea de la Focșani (01.07.1789) și cea de la Râmnic (09.11.1789) – au fost câștigate pe teritoriul României. Pentru această victorie, comandantului militar rus i s-a acordat titlul onorific ”Contele Suvorov de Râmnic”.

Geniul de comandant de oști al lui A. Suvorov și curajul său militar au adus o contribuție semnificativă la știința și arta militară mondială, iar numele lui Suvorov a devenit, pentru totdeauna, un simbol al vitejiei, al bărbăției și al gloriei armelor rusești.

Video: https://www.facebook.com/georgiana.arsene.92/videos/824632398935160/

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875079