Hot News
Putin s-a vaccinat cu vaccinul nazal împotriva coronavirului
25/11
La 80 de ani de la deschiderea ”Drumului Vieții” pe lacul Ladoga, în anii de război
25/11

Cu titlu de excepție, Gazprom a decis să nu sisteze livrările de gaze în Moldova

Foto: TASS

Ca răspuns la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, Gazprom a fost de acord, cu titlul de excepţie, să nu sisteze, începând de miercuri, livrările de gaze în această ţară, a anunţat reprezentantul oficial al holdingului rus, Serghei Kuprianov. Partea moldovenească s-a angajat să plătească în totalitate datoria curentă la 26 noiembrie, relatează RIA Novosti.

Guvernul Moldovei s-a adresat companiei Gazprom cu rugămintea de a nu suspenda livrarea de gaze începând de miercuri, 24 noiembrie. În același timp, partea moldovenească a recunoscut pe deplin legalitatea acțiunilor Gazprom și s-a angajat să plătească toată datoria curentă vineri, 26 noiembrie anul curent. ”Cu titlul de excepție, dând dovadă de bunăvoință și înțelegere privind situația dificilă în care pot ajunge cetățenii Republicii Moldova, Gazprom a fost de acord cu această rugăminte”, a spus oficialul companiei.

În același timp, holdingul rus speră cu tărie că Moldova va respecta, pe viitor, în totalitate angajamentele contractuale asumate și va achita la termen plățile în curs. ”Angajamentele contractuale trebuie îndeplinite”, a subliniat Kuprianov.

După cum amintește RIA Novosti, Gaprom a informat, luni, Moldova în legătură cu o posibilă sistarea livrărilor de gaze în termen de 48 de ore pentru neplata facturii curente. În octombrie, Gazprom și Moldovagaz au prelungit pe cinci ani contractul de furnizare a gazelor naturale. Un punct important al contractului a fost efectuarea la timp de către Moldova a plăților curente, dar la 22 noiembrie nu a venit nici o plată, a precizat compania rusă.

Este vorba despre aproximativ 74 de milioane de dolari, care includ plata pentru gazul consumat în octombrie și avansul pentru noiembrie. După cum a precizat vicepremierul Moldovei, Andrei Spînu, acești bani au fost găsiți și curând vor intra în contul Moldovagaz. Dar decizia trebuie adoptată în regim de urgență de deputații parlamentului țării. Spînu și-a propus, de asemenea, să explice șefului Gazprom, Aleksei Miller, cauzele întârzierii plăților și să solicite o amânare de câteva zile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875136