Hot News
Corneliu Vlad: Rusia nu acceptă statu quo-ul din criza ucraineană
25/11
Zaharova a anunțat onfensiva Forțelor armate ale Ucrainei în Donbass
26/11

Din cronica realizărilor spațiale: Rusia a lansat primul modul al ISS, blocul funcțional de transport ”Zaria”

Viața Stației Spațiale Internaționale (ISS) a început cu lansarea modulului rusesc ”Zarea”, la 20 noiembrie 1998/ Foto: Roskosmos

Cu 23 de ani în urmă, la 20 noiembrie 1998, a fost lansat primul modul al Stației Spațiale Internaționale (ISS) – blocul funcțional de transport rusesc ”Zaria”.

 Construcția ISS a început cu lansarea modului rusesc ”Zaria”. La 20 noiembrie 1998, la 9,40, ora Moscovei, de pe cosmodromul Baikonur a decolat racheta-purtătoare ”Proton-K”, cu primul modul al Stației Spațiale Internaționale. 

”Zaria” este un modul presurizat multifuncțional de 20 de tone, la a cărui realizate au fost folosite materiale si componente de producție rusească, pe baza platformei multifuncționale grele utilizate pentru aparatele cosmice de transport greu (Kosmos) și care a trecut cu succes programul de testare ca element component al stațiilor orbitale ”Saliut-6” și ”Saliut-7”, în anii 1977-1987. Ulterior, el a fost folosit pe modulele specializate ”Kvant”, ”Kvant-2”, ”Kristall”, ”Spektr”, concepute și asamblate la Centrul Spațial de Stat de Cercetare și Producție ”M.Hrunicev” și utilizate în cadru complexului orbital ”Mir”. 

La realizarea modului ”Zaria” au participat, în total, circa 240 de întreprinderi ruse. La 15 zile de la lansarea cu succes, de ”Zaria” s-a cuplat primul modul american, Unity, în cadrul unei misiuni a navetei Endeavor. După trei ieșiri în spațiu, Unity a fost conectat la sistemele de alimentare cu energie și de comunicații ale ”Zaria”, au fost montate echipamentele exterioare. 

Până în vara anului 2000, ”Zaria” a servit ca sursă de alimentare cu energie electrică a stației. Tot cu ajutorul modului a fost controlată direcția de deplasare a stației și a fost menținut regimul de temperatură. După joncțiunea cu modulul ”Zvezda”, la 26 iulie 2000, o mare parte a acestor funcții au fost preluate de noua componentă a stației. Pe măsura extinderii stației, și celelalte funcții au fost transferate altor module. 

Neschimbată rămâne funcția de rezervor de combustibil și depozit de mărfuri. De asemenea, ”Zaria” deține un spațiu pentru experimentele efectuate în regim automat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875079