Hot News
Ambasadorul Rusiei, Valery Kuzmin: Poziția ostilă a UE este complet inacceptabilă – ne reorientăm comerțul extern; securitatea Mării Negre trebuie asigurată exclusiv de statele riverane
27/11
Sluțki: Învinuind Rusia, Polonia vrea să fugă de responsabilitatea pentru încălcarea drepturilor migranților
27/11

Ghințburg: Este prematur să vorbim de necesitatea modificării vaccinului ”Sputnik V” pentru varianta sud-africană

Foto: TASS

Vaccinul ”Sputnik V” oferă cel mai larg spectru de anticorpi comparativ cu alte vaccinuri şi, de aceea, acest ser se va dovedi, după toate probabilităţile, cel mai eficace împotriva noii variante de coronavirus, cu 32 de mutaţii, consideră directorul Centrului de Epidemiologie şi Microbiologie ”N. Gamaleya”, Aleksandr Ghinţburg. Potrivit precizărilor sale, necesitatea modernizării vaccinului va apărea numai dacă eficacitatea lui va scădea de 10 ori, relatează cotidianul ”Rossiiskaia gazeta”.

«Teoretic, este greu de spus cât de eficace va fi un vaccin împotriva acestei variante, dar ”Sputnik V” oferă cel mai larg spectru de anticorpi virali neutralizanți comparativ cu alte vaccinuri, de aceea există posibilitatea ca eficacitatea serului rusesc împotriva noii tulpini să fie mai ridicată decât în cazul altor vaccinuri”, a spus Ghințburg pentru RIA Novosti.

În acest context, RG menționează rezultatele unui studiu publicat recent de specialiștii din Ungaria, care, în decurs de mai multe luni, au ținut sub observație persoane vaccinate cu ”Sputnik V” și cu vaccinuri occidentale. Preparatul rusesc a demonstreat cea mai ridicată eficacitate – 98% protecție împotriva cazurilor letale de COVID-19, comparativ cu alte patru cele mai răspândite vaccinuri.

”Pentru moment, nu există necesitatea modernizării vaccinului; nu există motive să discutăm despre așa ceva. Se va impune numai dacă eficacitatea lui va scădea de zece ori; atunci, da, va trebui să schimbăm compoziția vaccinului”, consideră Ghințburg. În același timp, șeful Fondului pentru Investiții Directe al Rusiei, Kirill Dmitriev, a declarat că, din punct de vedere tehnologic, o asemenea modernizare nu ridică dificultăți.

Declarațiile specialiștilor vin în contextul în care în Africa de Sud a fost depistată o nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, cu un mare număr de mutații. Multe dintre cele 32 de mutații identificate indică, potrivit oamenilor de știință care au efectuat secvențierea, un grad ridicat de transmitere (contagiozitate) a noii variante și, posibil, rezistență la vaccinuri. Acest lucru se explică prin faptul că tulpina prezintă mai multe modificări în proteina spike decât toate celelalte variante COVID, în condițiile în care vaccinurile au fost dezvoltate mizându-se pe consecvența unei părți din genomul proteinei S.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875053