Hot News
A fost dezvăluită amploarea prezenței NATO în Ucraina
07/12
”Am luptat până la capăt, dar rușii au fost mai buni”: reacția presei croate la înfrângerea din finala Cupei Davis
07/12

Putin a purtat negocieri cu Modi

Foto: RTV

Vladimir Putin a purtat negocieri cu premierul Indiei, Narendra Modi. Discuțiile s-au desfășurat la Palatul Hyderabad, din centrul capitalei indiene, New Delhi, și a durat trei ore și jumătate. A fost prima întâlnire personală a celor doi demnitari după întrevederea de la summitul BRICS, din Brazilia, în noiembrie 2019, relatează agenția RIA Novosti.

Într-un document comun, Rusia și India au confirmat angajamentul lor față de parteneriatul strategic privilegiat, care rămâne ”un pilon al păcii și stabilității globale”. RIA Novosti a selectat principalele declarații.

Parteneriat privilegiat

După cum a declarat Putin, relațiile dintre cele două țări ”se dezvoltă vertiginos și sunt îndreptate spre viitor”. Drept răspuns, Modi a subliniat că pandemia de coronavirus nu a reuși să influențeze dialogul dintre state, astfel că ”parteneriatul lor privilegiat” continuă să se consolideze.

Premierul a amintit că a doua vizită în străinătate efectuată de Putin a fost în India, ceea ce demonstrează angajamentul său față de relațiile bilaterale și vorbește despre dragostea lui pentru această țară.

La rândul său, Putin l-a invitat pe premier să viziteze anul viitor Rusia, pentru a participa la cel de-al XXII-lea summit ruso-indian.

Programul colaborării tehnico-militare

Rusia va continua și pe mai departe să transpună în viață colaborarea tehnico-militară cu India şi să desfășoare exerciții, a continuat Putin.

”Având în vedere dorința Indiei de a ajunge la autosuficiență (…) parteneriatul se reorientează spre lucrări comune de cercetare științifică, proiectare și testare, spre dezvoltarea și producția în comun a celor mai avansate tehnologii și sisteme de apărare”, se arată în declarația adoptată la încheierea celui de-al XXI-lea summit ruso-indian ”Rusia-India: parteneriat în numele păcii, al progresului și prosperității”, publicat pe site-ul Kremlinului.

Acordurile încheiate de Moscova și New-Delhi vor consolida cooperarea lor în diferite domenii, consideră Modi.

”Colaborarea noastră din domeniul apărării se întărește prin intermediul dezvoltărilor și a producției comune din cadrul programului ”Fabricat în India” și, de asemenea, se extinde colaborarea în domeniului spațial, precum și în cel al energiei nucleare civile”, a explicat el.

În opinia președintelui rus, întâlnirea în format ”2+2”, la care, anterior, au luat parte miniștrii Apărării și de Externe ai Rusiei și Indiei arată că țările continuă să dezvolte relații pe arena internațională. Înaintea întâlnirii celor doi lideri, Moscova și New Delhi au semnat mai multe documente privind colaborarea în domeniul militar.

După cum a declarat directorul Serviciului Federal de Cooperare Tehnică și Militară al Rusiei (FSVTS), Dmitri Șugaev, au fost încheiate contracte pentru fabricarea, în India, a puștilor de asalt AK-203. Conform documentului, vor fi produse peste 600.000 de puști automate Kalașnikov. În plus, sunt în curs negocieri pentru a crește cu 50 de bucăți producția, sub licență, de avioane Su-30MKI.

Adâncirea colaborării economice

Putin a subliniat că, dacă anul trecut s-a înregistrat o scădere a schimburilor comerciale între cele două țări cu mai bine de 17%, în primele nouă luni ale acestui an, ele au crescut cu mai mult de 38%.

Liderii s-au pronunțat pentru creșterea comerțului reciproc până la 30 de miliarde de dolari până în anul 2025.

”Părțile au constatat că volumul substanțial al comerțului bilateral nu corespunde potențialului parteneriatului strategic dintre Rusia și India. Liderii celor două țări au subliniat necesitatea intensificării eforturilor de creștere a comerțului reciproc pentru atingerea indicelui țintă în valoare de 30 de miliarde de dolari până în 2025”, se arată în declarația menționată mai sus.

A fost evidențiat interesul companiilor indiene pentru colaborare în Orientul Îndepărtat din Rusia.

”Energie, transport și logistică, comunicare pe mare, prelucrarea diamantelor, gestionarea pădurilor, industria farmaceutică și asistență medicală, turismul și sectoarele umanitare sunt definite ca domenii de cooperare viitoare în Orientul Îndepărtat al Rusiei”, se arată în declarație.

În plus, Rusia și India au subliniat necesitatea angajării de negocieri pentru un acord de liber schimb între EAES Uniune Economică Eurasiatică – n.r.) și India.

Energie, înalte tehnologii și cosmos

Putin a declarat că Moscova și New Delhi colaborează în domenii foarte importante și de perspectivă – energie, înalte tehnologii, cosmos. El și-a exprimat speranța că va fi dus la îndeplinire programul de pregătire a unui cosmonaut indian. Guvernele celor două state au semnat, de asemenea, un acord privind măsurile de protecție tehnologică în cadrul colaboării din domeniul spațial.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Kremlinului, companiile ”Rosneft” și Indian Oil Corporation Limited au încheiat un contract privind livrarea de petrol rusesc în 2022. Este vorba de un volum de până la două milioane de tone.

În cadrul discuțiilor purtate a fost confirmată intenția de a spori producția de țiței rusesc din contractele pe termen lung și de a crește importul de gaze naturale lichefiate în India cu posibilitatea utilizării Rutei Maritime de Nord. În plus, părțile au convenit să extindă și pe mai departe colaborarea din sectorul gazelor naturale.

Certificate de vaccinare și călătorii

Putin și Modi au convenit să accelereze formalitățile de recunoaștere reciprocă a certificatelor de vaccinare, ceea ce va contribui la creșterea deplasărilor.

Ei au convenit, de asemenea, să ia în considerare restabilirea zborurilor directe de pasageri și marfă la nivelurile de dinainte de pandemie. În plus, după cum a amintit, anterior, consilierul prezidențial Ușakov, Fondul Rus de investiții directe a convenit deja cu companii indiene asupra producerii a câteva sute de milioane de doze de vaccinuri rusești Sputnik V și Sputnik Light.

Reforma Consiliului de Securitate al ONU

Rusia și India au lansat un apel în favoarea unei reformări atotcuprinzătoare a Consiliului de Securitate al ONU, ”pentru a reflecta realitățile contemporane globale și pentru a-l face mai reprezentativ, mai eficient și mai funcțional în rezolvarea problemelor privind pacea și securitatea internaționale”.

Putin a felicitat New Delhi pentru președinția de succes a Consiliului, din luna august, și a reiterat sprijinul pentru candidatura Indiei la statutul de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, în formula lui reformată și extinsă. Modi i-a mulțumit președintelui rus pentru participarea la dezbaterile la nivel înalt privind securitatea maritimă, desfășurate la 9 august.

Țările au îndemnat la eforturi în vederea denuclearizării Peninsulei Coreene, precum și la restabilirea ”acordului nuclear”.

Situația din Afganistan

După cum a subliniat Putin, Rusia este îngrijorată de tot ce are legătură cu terorismul, drogurile și crima organizată.

”În acest sens, nu putem, desigur, să nu ne îngrijoreze situația și modul în care ea evoluează în Afganistan”, a spus el.

Modi și Putin s-au pronunțat pentru crearea unui mecanism consultativ între Consiliile de Securitate ale celor două țări și pentru o strânsă cooperare în privința Afganistanului, care ”nu trebuie folosit ca adăpost, pregătire și finanțare a unor grupări teroriste”.

În plus, ei au făcut apel la crearea, în această țară, a unui guvern incluziv și reprezentativ.

Rusia și India vor acorda imediat ajutor umanitar poporului afgan, se precizează pe site-ul Kremlinului.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875089