Hot News
Fostul ambasador al SUA în Rusia a declarat ”victoria lui Putin”
09/12
Corneliu Vlad: Dialogul Biden-Putin. Criza ucraineană este de fapt criza securității europene
09/12

Nikolai Svanidze prevede o acțiune în masă ”căderea statuilor lui Lenin” în Rusia

Foto: showbiz-life.ru

Istoricul și jurnalistul Nikolai Svanidze, membru al Consiliului Prezidențial pentru Societate Civilă și Drepturile Omului (în imagine), a prezis o amplă operațiune ”leninopad” (ad litteram: căderea Leninilor) în Rusia. El este convins că meritele lui Vladimir Lenin în funcția de președinte al Consiliului Comisarilor Poporului al URSS sunt teribil de relative, iar peste câțiva ani, locuitorii țării se vor pronunța în favoarea demolării momentelor închinate lui ”Ilici”, transmite agenția URA.ru.

«Eu sunt pentru demolarea monumentelor lui Lenin. Pentru că toată țară este împânzită de statuile lui. Iar eu mă gândesc că va veni un puști cu mama lui. Și va spune: ”Mama, cine este nenea?” Mama ce să-i răspundă? Care sunt meritele acestui nene? Resturile lui pământești zac în Mausoleu. Eu nu aș răspunde. Ce a făcut el? A ruinat țara? A distrus un număr uriaș de oameni. Firește că vor dărâma monumentele lui, dar când, este cu totul altă chestiune», a afirmat Svanidze.

În opinia lui Svanidze, care este și șeful Catedrei de jurnalism a Institului pentru mass-media al Universității Umaniste de Stat, nici primul președinte al Rusiei, Boris Elțîn, nici succesorul lui, actualul președinte Vladimir Putin nu au fost pregătiți să aprobe ”leninopad”. Autoritățile consideră că adepții ideilor lui Lenin nu trebuie ”deranjați”.

”De aceea, această problemă nu este acum rezolvabilă”, a adăugat Nikolai Svanidze. Când a fost scos Stalin din Mausoleu (general și prim-secretarul PCUS), nu s-a întâmplat nimic. Deși, atunci, Stalin era incomparabil mai popular decât este acum Lenin. Cu toate acestea, autoritățile nu vor lua acum o astfel de decizie”.

Termenul ”leninopad” a apărut în Ucraina. Monumentele dedicate conducătorului sovietic sunt demolate în fieful președintelui Volodimir Zelenski, în cadrul legii privind decomunizarea, adoptată în mai 2015. Conform documentului, în țară se interzice folosirea simbolurilor sovietice și este condamnat regimul comunist al URSS. În plus, în Ucraina sunt redenumite orașe și străzi.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875082