Hot News
Putin: Federația Rusă este lider la nivel mondial în privința armamentului modern
13/12
Putin și Xi Jinping vor avea o  întrevedere prin videoconferință pe 15 decembrie
14/12

Kremlinul a reacționat la vorbele lui Lukașenko despre oprirea tranzitului de gaze

Secretarul de presă al preşedintelui Rusiei, Dmitri Peskov/ Foto: Lenta.ru

Kremlinul se așteaptă ca Gazprom să-și îndeplinească obligațiile de a furniza gaze către Europa în baza contractelor, iar situația din jurul Belarusului nu va afecta acest lucru. În acest sens, secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a reacționat la amenințarea președintelui Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, de a opri tranzitul gazelor, informează agenția RIA Novosti.

Președintele Belarusului a confirmat planurile de a întrerupe aprovizionarea cu gaze către UE în cadrul unui interviu acordat companiei turce de radio și televiziune TRT. El și-a explicat poziția prin posibilitatea introducerii unor astfel de sancțiuni, în așa fel încât să nu existe altă cale de ieșire.

Lukașenko vorbește despre posibilitatea opririi gazoductului Yamal-Europa de aproximativ o lună. Amenințarea a apărut pe fondul planurilor Poloniei de a închide granița cu Belarus din cauza crizei migranților. Moscova a menționat că șeful Belarusului face astfel de declarații fără a le conveni cu cineva.

Interviul, în care Lukașenko a vorbit despre o posibilă oprire a tranzitului din cauza sancțiunilor, a avut loc săptămâna trecută, după ce UE, SUA, Marea Britanie și Canada au anunțat noi măsuri restrictive. Duminica trecută, pe 12 decembrie, a devenit cunoscut faptul că Polonia și Germania discută noi sancțiuni împotriva Minskului.

Unul dintre rezultatele celui mai recent pachet de sancțiuni a fost refuzul companiei de stat „Belorusneft” de a da curs planurilor privind furnizarea de petrol în Europa din cauza lipsei de cumpărători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875208