Hot News
Crăciunul în literatura rusă
15/12
Peskov: Proiectul de rezoluție al Consiliului de Securitate al ONU privind schimbările climatice este inacceptabil
15/12

MAE rus va folosi inteligența artificială pentru analiza activității de politică externă

Sediul central al Ministerului Rus de Externe din Moscova/ Foto: RBC

Ministerul de Externe al Rusiei intenționează să elaboreze, în 2022, un proiect în vederea folosirii inteligenței artificiale pentru analiza datelor de politică externă, a anunțat publicația RBK, citându-l pe reprezentantul special al ministrului de externe pe probleme de transformare digitală, Serghei Kiriușin.

”În funcție de rezultatele proiectării conceptuale vom decide finanțarea programului, dar, pentru moment, acest aspect se află în fază de analiză”, a spus Kiriușin, adăugând că sunt extrem de mulți cei care au nevoie de un asemenea sistem. Reprezentantul special al ministerului nu a menționat și care vor fi problemele pe care sistemul le va rezolva, subliniază agenția TASS.

Se presupune că studenții și tinerii profesori ai Institutul de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova (MGIMO) vor ajuta la dezvoltarea și programarea inteligenței artificiale. În plus, universitatea și-a propus să lanseze un nou program de master – ”Analiza datelor și dinamica proceselor internaționale”. Împreună cu Institutul pentru Programarea Sistemelor ”V.P. Ivannikov” al Academiei Ruse de Științe, a fost înființat Laboratorul pentru rezolvarea problemelor din domeniul relațiilor internaționale, cu utilizarea celor mai avansate metode și sisteme inteligente de analiză a datelor de mari dimensiuni.

În primăvara anului 2021, Ministerul de Externe al Rusiei a aprobat programul de transformare digitală, a cărui finanțare se ridică la 2,3 miliarde de ruble. Principalele lui obiective sunt dezvoltarea, până în 2023, a unui sistem național de generație nouă pentru pașapoarte și vize, creșterea cu până la 50% a ponderii documentelor electronice în sistemul electronic de gestionare a documentelor, precum și creșterea cu până la 50% a cotei pașapoartelor de generație nouă, cu amprentă, pentru cetățenii Rusiei care locuiesc în străinătate.

MAE Rus și-a propus, de asemenea, să dezvolte resurse interactive online, în special aplicația ”Asistentul străin” și un portal interactiv de internet pentru compatrioții care locuiesc în străinătate. Este planificată crearea unei biblioteci diplomatice digitale pe baza arhivei electronice a ministerului, precum și dezvoltarea unui sistem de informații și analiză cu utilizarea inteligenței artificiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875063