Hot News
MAE rus va folosi inteligența artificială pentru analiza activității de politică externă
15/12
În Rusia a fost prezentată, pentru prima oară, drona de atac „Ohotnik”, dotată cu duză reactivă plată
15/12

Peskov: Proiectul de rezoluție al Consiliului de Securitate al ONU privind schimbările climatice este inacceptabil

Foto: RIA Novosti

Proiectul de rezoluție al Consiliului de Securitate al ONU privind schimbările climatice, împotriva căruia Rusia și-a folosit dreptul de veto, este total inacceptabil, a declarat secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, citat de cotidianul Izvestia.

Peskov a precizat că Moscova nu este de acord cu punctul de vedere exprimat de SUA, potrivit căruia exercitându-și dreptul de veto asupra documentului, Rusia a decepționat comunitatea mondială. Poziția Rusiei a fost susținută și de alte state, a subliniat reprezentantul Kremlinului.

De asemenea, el a menționat că agenda climatică este extrem de importantă pentru Rusia și rămâne una dintre prioritățile ei de politică externă.

”Agenda climatică nu poate fi un factor de descurajare sau de restricționare a dreptului unei țări la dezvoltare”, a explicat el.

Peskov a atras atenția că restricțiile nu pot veni din partea unor țări care, ”la un moment dat, au făcut climei un rău major, asigurându-și un ritm ridicat de dezvoltare și obținând, astfel, o economie puternic industrializată”.

Peskov a promis că Rusia va monitoriza astfel de nuanțe în cel mai atent mod.

La 13 decembrie, un număr de 113 țări au inițiat această rezoluție. 80 de state nu au susținut textul, care impune punctul de vedere al activiștilor de mediu. La ședință, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a calificat documentul drept inacceptabil.

Țările occidentale din Consiliul de Securitate al ONU au fost dezamăgite de decizia Rusiei de a-și exercita de dreptul de veto în privința proiectului de rezoluție pentru climă și securitate, elaborat de Irlanda și Niger. Potrivit reprezentantului permanent al SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, aplicând veto-ul asupra rezoluției, Rusia nu a permis să fie întreprins ”pasul necesar în lupta împotriva consecințelor schimbărilor climatice”.

Consiliul de Securitate a subliniat, în mod repetat, necesitatea ca ONU, organizațiile regionale și statele membre să ia în considerare impactul efectelor negative ale schimbărilor climatice asupra activităților, programelor și strategiilor lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875108