Hot News
Analistul american Michael O’Hanlon a explicat de ce Ucraina nu poate fi primită în NATO
18/12
Republica Belarus a anunțat că este gata să desfășoare arme nucleare în cazul unei amenințări din partea NATO
19/12

Kosaciov: Rusia a explicat clar ce înțelege prin garanții de securitate

Harta expansiunii NATO spre est/ Foto: vesti.ru

Predate, deja, părţii americane de către Ministerul de Externe al Rusiei, proiectele documentelor de bază referitoare la garanţiile de securitate au, după părerea mea, menirea de a aduce la cunoştinţa partenerilor de la Washington şi de la Bruxelles, precum şi comunităţii mondiale în ansamblul ei, trei momente esenţiale, scrie senatorul rus Konstantin Kosaciov într-un comentariu postat pe pagina sa de Facebook şi preluat de ”Rossiiskaia gazeta”.

Senatorul Konstantin Kosaciov/ Foto: RIA Novosti

  1. Rusia vorbește cât se poate de serios despre dorința sa de a obține garanții de securitate consfințite prin acord. Nu este un artificiu retoric, nu este o scuză sau o condiție pentru prelungirea dialogului, ci este chiar tema centrală a viitoarelor negocieri. Fără soluții nu vor fi rezolvate multe subiecte din acest domeniu. Am ajuns la cauza principală a crizei, la rădăcina tuturor problemelor.
  2. Rusia este cât se poate de concretă și explică foarte limpede, sub formă de documente concrete, ce anume înțelege ea prin garanții. Mai mult, având experiența amară a comunicării cu Occidentul, care a denaturat (și nu o dată) poziția noastră în interpretările lui, documentele sunt supuse, spre a fi judecate, inclusiv comunității internaționale. Astfel încât verdictul – dacă se poate duce la îndeplinire sau nu, dacă este un preț prea ridicat sau nu pentru securitatea Europei – să vină nu doar din partea politicienilor, ci și a tuturor locuitorilor țărilor Europei.
  3. Și, în acest sens, noi demonstrăm că totul este cât se poate realist. Nimeni nu trebuie să dea înapoi și să-și piardă demnitatea; trebuie doar să facă ceea ce este normal și în comunicarea interumană, și în cea interstatală, adică să asculte temerile celeilalte părți.

Timpul de sosire a sistemelor de rachete NATO, situate în Polonia și România, în Rusia Centrală este de 15 minute. În cazul amplasării lor în Ucraina, timpul va fi redus de 2-3 ori. Foto: vesti.ru

Pentru America, dar și pentru NATO, care s-au obișnuit să se considere deasupra legii, deasupra compromisurilor sau a intereselor altora, a discuta cu oricine de la egal la egal este, din principiu, ceva neobișnuit și este interpretat aproape ca o înfrângere. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, deja, în acest sens că, vezi Doamne, ”orice dialog cu Rusia trebuie, de asemenea, să țină cont de îngrijorarea NATO legată de acțiunile Rusiei”. Culmea este că noi nici măcar nu suntem împotrivă! Ei sunt cei care nu au dorit să ne asculte în ultimii 30 de ani – nu am reușit nicicum ca vocea noastră să ajungă până la ”orașul de pe colină”.

În ceea ce ne privește, noi nu facem altceva decât să incercăm să le explicăm că a respecta interesele și temerile altor țări nu este deloc un lucru îngrozitor, ci este absolut democratic. De fapt, este însăși întruchiparea principiului securității indivizibile, sub care ei înșiși și-au depus semnătura pe multe documente strategice și o excelentă alternativă la sancțiuni, amenințări și extinderea la nesfârșit a alianțelor miltiare și a deplasării de arme spre granițele altora.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875086