Hot News
Ucraina vrea să devină ”a doua Polonie”
20/12
Senatorul Pușkov despre posibilitatea unui conflict militar între NATO și Rusia
20/12

Grușko: Rusia va intra în regim de creare de contra-amenințări dacă NATO refuză să consolideze securitatea

Viceministrul rus al Afacerilor Externe, Aleksandr Grușko/ Foto: TASS

Rusia va trece în regim de creare de contra-ameninţări, dacă Alianţa Nord-Atlantică nu acceptă propunerile de garantare a securităţii, a declarat viceministrul de Externe al Rusiei, Alekadndr Gruşko, în direct pe canalul de YouTube ”Solovyiov Live”, scrie agenţia TASS.

”Noi nu facem decât să dăm de înțeles că suntem gata să discutăm ca scenariul militar sau tehnico-militar să fie transformat într-un proces politic, care să consolideze cu adevărat securitatea militară (…) a tuturor statelor din spațiul OSCE, Euro-Atlantic, Eurasiatic. Iar dacă asta nu merge, i-am pus deja în temă (NATO, n.r.), atunci vom trece și noi în regim de creare de contra-amenințări, dar atunci va fi deja prea târziu să ne mai întrebe de ce am luat o astfel de decizie sau de ce am desfășurat astfel de sisteme”, a spus el.

”În cazul de față, am expus totul foarte cinstit, deschis, pe hârte. Și, pentru că veni vorba, este, de asemenea, foarte important și din punct de vedere politic – să arunci cu piatra în această mlaștină. În sfârșit, trebuie să se gândească și ei, europenii, dacă nu vor să-și transforme continentul în arena unei asemenea confruntări militare”, a adăugat Grușko.

Diplomatul a subliniat că țările Alianței trebuie să abordeze cu seriozitate propunerile Rusiei privind garanțiile de securitate, altfel vor trebui să facă față unei alternative tehnico-militare. ”Au două căi. Prima: să abordeze cu seriozitate ceea ce le-am pus pe masă, fie să se confrunte cu o alternativă tehnico-militară”, a spus viceministrul rus de Externe.

Grușko a relatat că, în discuții, ambasadorii țărilor occidentale au catalogat acțiunile Occidentului din 2008 în privința Rusiei, care s-a ridicat în apărarea cetățenilor din Osetia de Sud după atacul Georgiei, drept ”cea mai mare greșeală”. «În 2008, ei , după cum spuneau, ei ”ne-au iertat”, dar după aceea, am ”simțit mirosul sângelui” și așa mai departe. La modul cel mai serios, nu cu jurnaliștii am vorbit, ci cu ambasadorii. Și este una dintre cele mai serioase probleme ale zilei. Acest lucru ne și obligă, în mare parte, să mergem înainte cu asemenea mijloace neobișnuite și să fim absolut clari și publici în formularea cerințelor noastre și a viziunii noastre din domeniul securității», a explicat el.

Propunerile Moscovei 

În relațiile lor, Rusia și NATO s-au apropiat de ”momentul adevărului”, iar propunerile Moscovei privind garanțiile de securitate au drept scop îndepărtarea de linia periculoasă.

”A venit momentul adevărului. Într-adevăr, ne-am apropiat de o linie periculoase, iar propunerile noastre au drept scop tocmai îndepărtarea de această linie periculoasă și intrarea, totuși, într-un dialog cât de cât normal, unde pe primul plan vor fi plasate interesele securității. Iar noi am stabilit foarte clar căile de realizare a acestui lucru”, a spus el.

”Al doilea moment, de ce am făcut-o sub această formă, foarte sinceră și directă. Pentru că toate acordurile care au fost obținute cu NATO sunt cuprinse în Actul Fondator, unde ei și-au asumat două angajamente. Primul – să nu desfășoare, cu staționare permanentă, considerabile forțe de luptă pe teritoriile noilor membri. Și al doilea – să nu desfășoare, acolo, arme nucleare, să nu construiască infrastructură. Iar acum ne confruntăm cu faptul că ei au început să ocolească aceste prevederi”, a arătat diplomatul. De aceea, a continuat Grușko, Moscova a propus un limbaj foarte clar și ușor de înțeles, care exclude orice ambiguitate și interpretări greșite.

După cum a subliniat Grușko, Rusia speră că NATO nu va reuși să transforme în discuții sterile propunerile Rusiei privind garanții de securitate. ”Astăzi ne-am apropiat de un asemenea moment al adevărului, când trebuie să ne lămurim, să punem punctul pe i în mod principial. Noi am făcut acest pas și am pornit de la ideea că nu ne mai putem eschiva sau transforma aceste discuții în vorbe goale”, a spus el.

Grușko a anunțat că, în proiectul său de tratat privind garanțiile de securitate, Rusia a formulat la obiect interesele ei naționale și, de asemenea, a descris viziunea sa privind securitatea militară în Europa. ”Acest lucru nu are legătură cu NATO, fiind legat de faptul că trebuie să trecem la alte principii de asigurare a securității; în caz contrar, ne vom trezi într-o situația foarte dificilă, care nu am dori să se repete”, a adăugat el.

Rusia va încerca în mod consecvent să obțină ca securitatea europeană să fie construită pe principiile formulate de Moscova, a continuat diplomatul. ”Vom fi consecvenți și principiali în eforturile noastre de a obține acea viziune despre cum trebuie construită securitatea europeană exact așa cum am formulat-o noi”, a spus el.

Resurse pentru asigurarea securităţii 

Potrivit diplomatului, Rusia dispune de toate capacitățile tehnice pentru asigurarea securității militare a țării. ”Faptul că noi dispunem de suficiente capacități tehnice pentru a ne asigura ferm propria noastră securitate militară, cu toate mijloacele, este un fapt pe care partenerii noștri îl recunosc. Pentru că de asta se ocupă NATO – ei sunt cei care încearcă acum să neutralizeze avantajele noastre”, a spus el.

Vineri, MAE Rus publicat două proiecte de documente privind asigurarea garanțiilor legale de securitate de către SUA și Alianța Nord-Atlantică. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a îndemnat, anterior, NATO să demareze negocieri de fond cu scopul de a acorda Rusiei garanții de securitate sigure și pe termen lung. El a precizat că Moscova are nevoie de garanții legale, juridice, deoarece colegii occidentali nu și-au îndeplinit, anterior, angajamentele asumate verbal.

Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a anunțat, pe de altă parte, că Iuri Ușakov, consilierul șefului statului, l-a anunțat pe consilierul președintelui SUA pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, că Moscova este gata să înceapă imediat negocieri pe marginea proiectelor de documente privind garanțiile de securitate. La aceste consultări, Rusia va fi reprezentantă de adjunctul ministrului de Externe, Serghei Riabkov, amintește TASS.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875090