Hot News
La Ambasada Rusă, cu prilejul apropiatelor sărbători de iarnă
23/12
Câți ruși regretă destrămarea URSS
24/12

Conferința de presă anuală a președintelui Vladimir Putin. Cele mai semnificative momente

Tradiționala conferința de presă a președintelui Vladimir Putin, organizată la Sala de expoziții ”Manej” din centrul Moscovei/ Foto: Biroul de presă a Kremlinului

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a susținut, joi, marea sa conferință de presă anuală. Evenimentul s-a desfășurat în incinta Sălii centrale de expoziții ”Manej”, unde, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, au putut participa cu prezență fizică în jur de 507 reprezentanți ai mass-media. Marile conferințe de presă ale lui Vladimir Putin sunt considerate, prin tradiție, un bilanț al anului. Președintele nu îi restricționează pe jurnaliști în alegerea subiectelor. De regulă, întrebările acoperă cele mai diferite domenii de politică internă și externă a Rusiei, uneori ele se referă și la viața personală a șefului statului.

Redactia Vesti din Rusia vă prezintă cele mai semnificative momente din raspunsurile șefului statului rus.

  • Vladimir Putin a declarat că, în condiții de pandemie, economia Rusiei s-a dovedit mult mai mobilizată și mai pregătită pentru șocuri decât multe alte economii. Pentru 2021, este preconizată o creștere a Produsului Intern Brut de 4,5%, a declarat președintele. Creșterea veniturilor reale ale rușilor va fi, în medie, de 3,5%. Potrivit liderului de la Kremlin, rezervele valutare ale țării se vor ridica la 625,5 miliarde de dolari. Rata șomajului în Rusia a coborât sub valorile de dinaintea pandemiei și este de 4,3%, dar la sfârșitul anului ar putea urca la 4,4%.

Răspunzând la întrebarea corespondentului TASS, Putin a declarat că bugetul Rusiei are un caracter de orientare socială. Președintele este convins că,            în 2022, cheltuielile sociale din bugetul federal vor depăși 4 trilioane de ruble (în jur de 48 miliarde de euro).

Președintele a declarat că, în pofida majorării dobânzii cheie (până la 8,5% – n.r.), volumul de creditare nu scade. Potrivit spuselor sale, fără majorarea            dobânzii cheie situația ar fi putut fi ”ca în Turcia”.

  • Nivelul de imununitate colectivă față de COVID-19 a atins, în Rusia, 59,4%, a anunțat președintele. Putin speră că, la sfârșitul primului trimestru sau în trimestrul doi al anului 2022, Rusia va atinge un nivel de imunitate colectivă de 80%.
  • Din cauza pandemiei, speranța de viață în Rusia a scăzut la 70,1 ani, a declarat Putin. Președintele a subliniat, de asemenea, că, pentru un teritoriu atât de vast ca al Rusiei, o populație de 146 milioane de oameni este insuficientă. El a adăugat că acest aspect reprezintă un neajuns inclusiv din punct de vedere economic, deoarece țara duce lipsă de mână de lucru.

”În prezent avem aproximativ 81 de milioane de persoane de vârstă aptă de muncă. Trebuie să creștem la modul serios această cifră până în 2024 și                  2030. Este unul dintre factorii de creștere economică. Ca să nu mai spun de componenta geopolitică a acestei probleme dintre cele mai importante”. Așadar, protejarea poporului, despre care a vorbit Soljenițîn, devine și este una dintre cele mai importante sarcini și unul dintre motoarele creșterii.

  • Țările occidentale nu au prezentat Moscovei nici un material care ar fi putut confirma eventuala otrăvire a lui Aleksei Navalnîi, a declarat președintele Rusiei. ”Ați întrebat despre o persoană care ar fi fost otrăvită. Am trimis, oficial, numeroase solicitări din partea Procuraturii Rusiei: dați-ne măcar niște materiale care să confirme otrăvirea. Nu există nici un material, nici măcar unul despre acest ”Noviciok” sau cum i-or spune”, a spus Putin, răspunzând la întrebarea postului de televiziune BBC.
  • Președintele a declarat că politicienii care încearcă să-și ridice cotele de rating pronunțându-se împotriva vaccinării anti-coronavirus în Rusia, câștigă ”puncte ieftine pe seama sănătății națiunii”. ”Astăzi, cei care, încă în vremurile sovietice, au condus o mare țară și care au adus-o la destrămare, se află, printre altele, în primlele rânduri ale celor care luptă împotriva vaccinării, pentru a-și crește ratingul în rândul acelei părți a populației care pune la îndoială necesitatea vaccinării. Dar asta este o poziție necinstită. Dacă oamenii sunt competenți, înțeleg despre ce este vorba, sunt responsabili față de alegătorii lor și față de oamenii pe care trebuie să îi protejeze, ei trebuie să ocupe o poziție principială, nu să dea din coadă sau să câștige puncte ieftine pe seama sănătății națiunii”, a spus Putin.
  • Potrivit președintelui, aproape 1% din persoanele care au trecut prin boala COVID-19 se reinfectează cu coronavirus. Potrivit spuselor sale, printre vaccinați, se îmbolnăvesc 3-4%. Rata ridicată a mortalității cauzată de coronavirus este urmare a acoperirii scăzute a vaccinării în Rusia și a nivelului redus al imunității colective. În țările vecine se tinde către o imunitate colectivă de 90-95%, în timp ce în Rusia acest indice a atins, deocamdată, 59,4%, a declarat Putin.
  • Președintele a declarat că, de secole, adversarii Rusiei au afirmat că această țară nu poate fi învinsă, ea poate fi distrusă doar din interior. Răspunzând la întrebarea jurnalistului de la BBC, Putin a spus că acest lucru a fost realizat cu succes în perioada Primului Război Mondial, mai exact, prin rezultatele lui, și în anii ’90, când au destrămat Uniunea Sovietică. Potrivit lui Putin, de asemenea chestiuni s-au ocupat cei care ”i-au servit pe alții, au servit alte interese, fără nici o legătură cu interesele Imperiului Rus, ale Uniunii Sovietice, ale Federației Ruse”.
  • Rusia ”a fost păcălită, a fost înșelată cu nerușinare” atunci când, în anii ’90, au asigurat-o că nu vor extinde NATO spre Est. ”Nici un centimetru spre Est, ne-au spus în anii ’90. Și ce a ieșit? Ne-au păcălit. Pur și simplu ne-au înșelat cu nerușinare – cinci valuri de extindere a NATO. Iar acum, în România, în Polonia apar sisteme [de rachete] corespunzătoare”, a subliniat șeful statului.
  • Presiunea exercitată permanent de Occident asupra Rusiei poate fi explicată doar prin faptul că țările occidentale consideră Federația Rusă prea mare chiar și după destrămarea URSS, a declarat Putin. Președintele a menționat că, în 1991, când URSS s-a dezintegrat, țara a fost împărțită în părți separate. ”Sentimentul este însă că partenerii nu se mulțumesc cu atât. În opinia lor, Rusia este, în prezent, prea mare.  Pentru că țările europene însele s-au transformat în state mici. Nu mari imperii, ci state micuțe, de 60-80 de milioane de oameni. Dar chiar și după destrămarea URSS, când la noi au rămas doar 146 de milioane, și asta e cam mult pentru ei. După părerea mea, numai așa poate fi explicată o astfel de presiune permanentă”, a spus Putin.
  •  Rusia și China colaborează în domeniul securității, dezvoltând împreună arme de înaltă tehnologie, a anunțat președintele. ”Lucrăm în spațiu, în domeniul aviației. Atât în privința avioanelor, cât și a elicopterelor”, a precizat Putin. De asemenea, Moscova și Beijing dezvoltă colaborarea între forțele armate ale celor două țări. ”Este vorba și despre exerciții comune, și despre participarea comună la jocuri militare internaționale, și despre patrularea în comun pe mare și în aer”, a adăugat Putin, rezumând că între cele două țări s-a creat ”un parteneriat absolut atotcuprinzător cu caracter strategic”.
  • Revenind la tema COVID-19, președintele a vorbit despre necesitatea de a obține o recunoaștere reciprocă a vaccinurilor împotriva coronavirusului și distribuirii lor în întreaga lume cât mai repede posibil. ”Asta și spun, despre necesitatea recunoașterii reciproce a vaccinurilor și distribuirii acestor vaccinuri în întreaga lume cât mai repede posibil și într-un număr cât mai mare. În caz contrar, nu vom putea face față acestei probleme la nivel global”, a spus el.
  • Internetul trebuie să completeze viața reală, retragerea totală în viața virtuală conduce la degradarea tineretului, a declarat Putin.”Oportunitățile internetului, ale diferitelor rețele, ele trebuie să completeze viața reală, nu să-i facă pe oameni să se retragă în viața virtuală și să trăiască numai o viață virtuală. Acest lucru va conduce la degradare”, a spus el.
  • Potrivit președintelui, autoritățile Ucrainei îi alungă pe ruși și pe locuitorii vorbitori de limbă rusă ai țării de pe teritoriile unde aceștia au locuit din punct de vedere istoric. Putin a menționat că în Ucraina a fost adoptată o lege privind limba ucraineană de stat, care restrânge sfera de folosire a limbii ruse.

Acordurile de la Minsk sunt singura variantă posibilă de soluționare a conflictului din Donbass, dar Ucraina nu vrea să le pună în aplicare, a declarat                Putin. Președintele a amintit că, în Rada Supremă a Ucrainei a fost depusă o lege privind ”Bazele politicii de stat în perioada de tranziție”. ”Unde sunt              acele Acorduri de la Minsk? Acolo, în loc de amnistie există o interdicție a amnistiei, aproape o urmărire penală pentru această amnistie. Tot acolo, în              loc de alegeri se introduce conducerea militar-administrativă. Iar în locul amnistiei, lustrația populației”, a adăugat el.

  • Putin a menționat că o monedă unică a Rusiei și Republicii Belarus poate fi, în viitor, o posibilă chestiune, dar mai întâi este nevoie de o sincronizare în economie. ”Construim Statul Unional. Nivelul nostru de integrare este, până acum, mult mai scăzut decât nivelul de integrare în Uniunea Europeană, este pur și simplu incomparabil”, a spus șeful statului rus. Putin l-a definit pe președintele Republicii Belarus și echipa lui ca fiind negociatori dificili în probleme legate de integrare. ”Trebuie să spun că Aleksandr Grigorievici [Lukașenko] și întreaga lui echipă sunt negociatori dificili, dar, pe ansamblu, am ajuns să înțelegem în ce ritm și cu ce pași trebuie să ne îndreptăm spre asta (continuarea integrării)”, a declarat șeful statului.
  • Președintele speră ca sistemul de examinare medicală post-Covid să fie extins. Potrivit spuselor sale, recuperarea post-Covid și consultațiile medicale post-Covid au un efect destul de eficient asupra sănătății oamenilor.
  • Putin a declarat că noile tulpini ale coronavirusului apar în țările unde există probleme cu sistemul de sănătate și un nivel scăzut al imunității.
  • După venirea la putere, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a intrat sub influența unor elemente radicale, a declarat Putin. ”În loc să răspundă la dorința de pace a oamenilor, folosind aceste sentimente din societatea ucraineană, președintele Zelenski a venit la putere și (…) a intrat, la fel ca și conducătorii anteriori, sub influența unor elemente radicale – cum se pune în Ucraina, națiki”, a declarat șeful statului.
  • Până în 2014, Rusia a lucrat cu toate guvernele Ucrainei indiferent de orientarea lor de politică externă. Vă puteți aminti de [ex-președintele Viktor] Iușcenko sau de [ex-prim-ministru Iulia] Timoșenko, care, la fel ca și actuala conducere a Ucrainei, vorbeau despre orientarea lor absolut pro-occidentală”, a subliniat Putin. Dar în 2014, în Ucraina a avut loc ”o sângeroasă lovitură de stat”, ”oameni au fost uciși și incendiați”. ”Cum puteam să refuzăm Sevastopolul și Crimeea, pe oamenii care trăiesc acolo, să nu-i luăm sub protecția noastră, sub aripa noastră. Imposibil. Ne-au pus în situația în care nu puteam proceda altfel”, a spus președintele.

Liderul rus a declarat că autoritățile de la Kiev au încercat de două ori să rezolve problemele din Donbass cu ajutorul forței. ”Îi convingeam să nu facă               asta. Eu personal îl convingeam pe (fostul președinte al Ucrainei) Poroșenko”, a spus el.

  • Putin a anunțat că s-a făcut totul pentru a face lumină în asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia și a politicianului Boris Nemțov. ”Am făcut totul pentru a rezolva aceste crime. Am dat și instrucțiunile, ordinele corespunzătoare tuturor organelor de ordine și serviciilor speciale. Se știe că pentru comiterea acestor crime au intrat oameni la închisoare și se crede că nu ei sunt cei care le-au comandat [asasinate], se crede că aceștia au rămas undeva în afara scenei, că sunt ascunși sau s-au ascuns, dar organele de anchetă și de investigații nu știu încă acest lucru. Dar au făcut totul pentru a-i găsi pe cei care se fac direct vinovați de aceste crime. Iar unii dintre ei au murit în timpul operațiunii de capturare, a spus el.
  • Comitetul de anchetă investighează 17 cazuri penale de tortură în centre de detenție, iar aproape zece oameni au fost demiși, a anunțat președintele. Putin a declarat că aceste cazuri de tortură în coloniile penitenciare ”trebui duse la bun sfârșit, pentru ca toți să înțeleagă faptul că pedeapsa pentru aceste infracțiuni este inevitabilă”. De altfel, multe țări se confruntă cu problema torturii din sistemul penitențiar, a spus președindele.
  • Gazprom este singura companie din lume care a sporit livrările la exportul de gaze naturale, a anunțat Putin. Președintele a menționat că Gazprom furnizează întreg volumul de gaze prevăzut în contractele de export. ”Și nu doar tot volumul, dar a crescut livrările cu 12% sau cu 20%, cred, cu aproape 20% în străinătate, cresc livrările și în Europa, pe ansamblul lor. După părerea mea, Gazprom este, în general, singura companie din lume care se comportă astfel”, a spus șeful statului. Putin a amintit că furnizorii de gaze naturale lichefiate au retras cantități semnificative de pe piața europeană, în jur de 14 milioane de tone. ”Le-au dus pe piețele premium, mai întâi în America Latină, în Brazilia, după care în Asia – China, Coreea de Sud, Japonia – pentru că acolo plătesc mai mult. Europenii au crezut că ei au piețe premium. Nu, s-a dovedit că sunt și în alte locuri”, a spus președintele.
  • Relația strategică dintre Rusia și China reprezintă un serios factor de stabilizare pe arena internațională, a declarat Putin. ”Este un parteneriat absolut atotcuprinzător cu caracter strategic, care nu are, deocamdată, precedent în istorie, cel puțin între Rusia și China. Această muncă intensă, de zi cu zi, este atât în folosul poporului chinez, cât și în folosul poporului rus și constituie un serios factor de stabilizare pe arena internațională”, a declarat el.
  • Potrivit liderului rus, Afganistanul are nevoie de asistență economică, în primul rând, iar aceasta ar trebui să fie acordată de către Statele Unite și țările NATO, care au fost prezente în această țară timp de 20 de ani. Trebuie să fie deblocate conturile Afganistanului din Statele Unite.
  • Insultarea profetului Mahomed și postarea de fotografii ale naziştilor pe site-ul ”Regimentului Nemuritor” (dedicat celor care au luptat împotriva nazismului – n.r.) nu pot fi considerate drept libertate de creație, a spus Vladimir Putin. «Plasarea lui Hitler sau a lui Himmler pe site-ul ”Regimentului Nemuritor” este libertate de creație? Să ne gândim la această latură a problemei <…> Insulta la adresa profetului Mahomed – ce este? Este libertate de exprimare? Cred că nu». ”Este o încălcare a libertății religioase și o încălcare a sentimentelor sacre ale oamenilor care practică islamul”, a spus șeful statului.
  • Locuitorii din Donbass trebuie să-și hotărască propriul viitor în conformitate cu acordurile de la Minsk.  Moscova se vede ca un mediator în procesul de normalizare a vieții în regiune, a spus Vladimir Putin. El s-a întrebat cum autoritățile ucrainene, în general, în timpul conflictului, ar fi putut permite bombardarea propriilor cetățeni în Donbass și dacă îi consideră pe aceştia ca atare. În același timp, a arătat el, acum, în Ucraina domnește o ”sărăcie deplină şi toată lumea este pregătită pentru o iarnă aspră”.
  • ”Țin la abordarea tradițională conform căreia o femeie este o femeie și un bărbat este un bărbat. Mama este mama, tata este tata. Și sper că societatea noastră are o protecție morală internă împotriva acestui oscurantism, dictată de confesiunile tradiționale ale Federației Ruse”, a spus șeful statului. El a remarcat că particularitatea și forța societății ruse constau în faptul că statul s-a format ca unul multiconfesional și multietnic.
  • Potrivit președintelui, ponderea organizațiilor recunoscute ca fiind agenți străini în Rusia este aceeași ca și în Statele Unite, dar responsabilitatea pentru încălcări, în Federația Rusă, este mai blândă. „Avem 74 de organizaţii recunoscute ca fiind agenţi străini – din numărul total de 200.000 de ONG-uri înregistrate. Adică 0,034% – este la fel ca în State, doar că fără o reglementare atât de dură ca acolo, adică până la răspunderea penală”, a spus el.
  • Președintele a considerat inacceptabilă și greșită decizia SUA privind boicotarea diplomatică a Jocurilor Olimpice de la Beijing. Potrivit lui, scopul acestui boicot politic este o încercare de a descuraja dezvoltarea Chinei. Sportul ar trebui să unească oamenii și nu să creeze probleme între popoare și state, a spus Putin.
  • Putin a admis că sportul feminin ar putea dispărea din cauza admiterii în competiție a bărbaților care și-au schimbat sexul.”Un bărbat se declară femeie și face, să zicem, haltere sau alt sport. [În acest caz,] sporturile feminine vor înceta să mai existe, cu totul. Ar trebui să existe un fel de bun simț?” – a spus Putin, discutând problema valorilor netradiționale.
  • Președintele Rusiei și-a exprimat recunoștința conducerii Kazahstanului pentru sprijinirea limbii ruse în republică. „Numărul de şcoli în care se  studiază limba rusă şi de filiale ale universităţilor [ruseşti] este, de asemenea, în creştere. Concurenţa la admitere este foarte bună pentru aceste instituţii de învăţământ”, a adăugat el. Putin a remarcat, de asemenea, dezvoltarea relațiilor economice bilaterale. În același timp, potrivit acestuia, este necesar să se acorde mai multă atenție interacțiunii în domeniile high-tech – digitalizare, genetică, medicină și explorare spațială.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875098