Hot News
Rusia a început transferul trupelor de menținere a păcii în Kazahstan
06/01
Politologul Satanovski a comentat nemulțumirile Uniunii Europene, care nu a fost invitată la discuțiile dintre Statele Unite și Rusia
06/01

Kosaciov a denumit legitimă operațiunea de menținere a păcii a ODKB din Kazahstan

Vicepreședintele Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov/ Foto: RIA Novosti

Cronologia evenimentelor din Kazahstan în perioada 2-5 ianuarie poate fi deja împărțită în trei etape, între care există diferențe fundamentale.

Prima, socio-economică, este reprezentată de protestul oamenilor împotriva creșterii prețurilor la gaze și răspunsul instantaneu al autorităților prin primul discurs al președintelui Kazahstanului: prețurile ar trebui înghețate, iar guvernul ar trebui să demisioneze. Nu a ajutat. Dar această etapă a avut cel puțin un sens.

A doua, socială și politică, este extinderea geografiei protestelor la aproape întreaga țară și, cel mai important, schimbarea retoricii protestatarilor în politică. Din nou, reacția instantanee a autorităților, prin cel de-al doilea discurs al președintelui Kazahstanului, este înlocuirea conducerii Consiliului de securitate, disponibilitatea de a dizolva Parlamentul și de a organiza alegeri anticipate. Din nou, nu a ajutat – protestatarii n-au mai ascultat autoritățile. Protestul a dobândit trăsăturile caracteristice ale mişcărilor sociale fără sens și fără milă.

A treia, extremist-politică – incendierea multor clădiri oficiale, confiscarea armelor, jafuri. Societatea s-a dovedit a fi demoralizată, iar aici toate semnele au arătat că nici prima, nici a doua etapă nu au fost spontane și că, în cele din urmă, nu au fost vorba despre gaz, ci despre putere. Care se vrea a fi răsturnată, prin toate metodele disponibile, principala fiind teroarea.

 Astfel, conflictul, care în etapa inițială părea a fi socio-economic și, prin urmare, exclusiv intern, a dobândit trăsăturile distrugerii agresive a sistemului de guvernare a țării prin mijloace teroriste. Terorismul, așa cum arată practica ultimelor decenii, nu recunoaște frontierele de stat, așa cum a vorbit președintele ales în mod legitim al Kazahstanului în cel de-al treilea discurs al său.

Începe a patra etapă – operațiunea de menținere a păcii ODKB. Etapa este forțată; este o etapă care nu ar fi avut loc dacă partea protestatară a societății ar fi evitat scenele extremiste și nu s-ar fi scos singură în afara legii. Operațiunea ODKB este legitimă atât din punctul de vedere al legislației interne a statelor membre ODKB, cât și al dreptului internațional (deși este ușor de imaginat cum va fi evaluată de acele forțe externe care ar dori să vadă un guvern diferit în Kazahstan).

Tratatul de securitate colectivă, precum și Carta ODKB, au fost ratificate de Rusia la la timpul potrivit. Ceea ce înseamnă, în opinia mea, că nu este nevoie de decizii suplimentare ale Parlamentului Rus cu privire la utilizarea contingentului rus în cadrul unei operațiuni de menținere a păcii. Sarcina unităților ODKB va fi protecția facilităților de stat și militare şi asistența forțelor de ordine. Dar ordinea de drept din țară ar trebui, în cele din urmă, să fie restabilită de autoritățile kazahe. Misiunea noastră este de a-i ajuta să păstreze țara prin asigurarea „securității, stabilității, integrității teritoriale și suveranității” (citat din Tratatul de Securitate Colectivă).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875109