Hot News
Putin, despre motivele recunoașterii Republicilor Populare Donețk și Lugansk
22/02
Kusturica si-a anunțat dorința de a obține cetățenia rusă
23/02

A două zi după recunoașterea independenței Republicilor Donețk și Lugansk. Cronica evenimentelor

Președintele rus, Vladimir Putin/ Foto: AP

Pentru funcții de menținere a păcii

 Consiliul Federației a susținut în unanimitate apelul președintelui rus, Vladimir Putin, privind utilizarea Frțelor Armate Ruse în străinătate, transmite RIA Novosti.

Rezoluția corespunzătoare a fost adoptată în unanimitate de către 153 de senatori la o ședință extraordinară a Camerei Superioare a Parlamentului.

„Consiliul Federației decide să dea acordul președintelui Federației Ruse pentru utilizarea Forțelor Armate ale Federației Ruse în afara teritoriului Federației Ruse, pe baza principiilor și normelor de drept internațional general recunoscute. Numărul total de formațiuni ale Forțelor Armate ale Federației Ruse, zonele de operațiuni ale acestora, sarcinile cu care se vor confruntă, perioada de ședere în afara teritoriului Federației Ruse sunt stabilite de Președintele Federației Ruse în conformitate cu Constituția al Federației Ruse”, spune Consiliul Federației într-o rezoluție.

Concret, este vorba de o posibilă folosire a Forțelor Armate pe teriroriile Republicilor Donețk și Lugansk pentru funcții de menținere a păcii.

Pe baza tratetelor de prietenie și cooperare semnate ieri

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că, dacă va fi necesar, țara își va îndeplini obligațiile asumate de a oferi asistență militară Republicilor Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR).

„Vom acorda acestor republici asistență corespunzătoare, inclusiv cea militară”, a spus Putin la o conferință de presă după discuțiile cu președintele azer Ilham Aliyev.

El a adăugat că, prin această decizie, Rusia arată clar că, dacă este necesar, intenționează să-și îndeplinească obligațiile.

La 21 februarie, președintele rus a semnat decrete privind recunoașterea de către Rusia a independenței LNR și DNR.

Astăzi, Putin a semnat și legile privind ratificarea tratatelor de prietenie și cooperare dintre Federația Rusă și DNR și LNR.

Pentru demilitarizarea Ucrainei

Președintele rus, Vladimir Putin, s-a declarat în favoarea demilitarizării Ucrainei. El a spus acest lucru la încheierea negocierilor cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev.

Foto: Gettyimiges.ru

Putin s-a pronunțat împotriva ca Occidentul să alimenteze autoritățile de la Kiev cu tipuri moderne de arme.

„Prin urmare, cel mai important punct este un anumit grad de demilitarizare a Ucrainei de astăzi”, a subliniat Putin. Președintele a adăugat că aceasta este singurul factor controlabil în mod obiectiv care poate fi monitorizat și la care se poate reacționa.

„Restul se răsucește de azi pe mâine în orice direcție”, a spus Putin.

Președintele Rusiei a mai declarat că Acordurile de la Minsk au fost ucise cu mult înainte ca Moscova să recunoască independența LNR și DNR.

Rusia își evacuează personalul diplomatic de la Kiev

Rusia a decis să-și evacueze personalul misiunilor sale din Ucraina. Împotriva diplomaților ruși din această țară au fost înregistrate amenințări cu violență fizică, Kievul nu a reacționat, a menționat Ministerul Rus de Externe.

Tot astăzi, MAE al Rusiei a anunțat stabilirea relațiilor diplomatice cu Republicile Populare Lugansk și Donețk, începând cu 22 februarie.

Politolog: Constrângerea la pace a Ucrainei

Politologul Vladimir Kornilov, într-un interviu acordat corespondenților PolitRussia, a menționat că recunoașterea Donbass-ului „va deschide calea pentru a pune capăt suferinței a milioane de oameni care trăiesc în această regiune”.

Politologul Vladimir Kornilov/ Foto: discover24.ru

În plus, o astfel de mișcare a Rusiei va forța Ucraina să renunțe la orice alte operațiuni militare în sud-estul țării.

„După încheierea acordurilor (de prietenie, cooperare și asistență – n.r.) între Rusia și republicile independente – recunoscute, Ucraina va avea puțină dorință de a intra într-o ciocnire directă, a subliniat Kornilov. Și dacă autoritățile de la Kiev totuși dau drumul la acest scenariu aventuros, atunci Ucrainei îi va doare foarte mult”.

Amintim că în cei opt ani de conflict din Donbass, conform ONU, au murit peste 13 000 de oameni, aproximativ 44 000 au fost răniți. Detensionarea situației a fost planificată să fie realizată prin punerea în practică a Acordurilor de la Minsk din 2015, care prevedea o reformă constituțională, precum și o încetare a focului și retragerea armelor de pe linia de contact. Cu toate acestea, Kievul a încălcat în mod repetat acordurile încheiate și, în cele din urmă, a renunțat la îndeplinirea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875095