Hot News
Conferința de presă online a Ambasadorului Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, cu prilejul Zilei Rusiei care este marcată la 12 iunie -VIDEO
08/06
Peskov: Kremlinul nu deține informații că se pregătește aderarea Moldovei la România
08/06

Ambasadorul rus la București, Valery Kuzmin: Poziția oficială a României față de Rusia este conformă poziției Bruxelles-ului, deși există unele nuanțe

Ambasada Federației Ruse din București/ Foto: Vești din Rusia

În cadrul unui briefing online dedicat Zilei Rusiei, marcată la 12 iunie, Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, a prezentat situația din economia rusă care rezistă cu succes la sanciunile occidentale, a vorbit despre motivele și desfășurarea operațiunii militare speciale a Rusiei din Ucraina, precum și despre relațiile politico-diplomatice și economice ruso-române.

Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin/ Pagina de Facebook a Ambasadei Federației Ruse în România

Răspunzând unei întrebări cu privirea la atitudinea față de cetățenii ruși din România comparativ cu alte țări, Ambasadorul a răspuns că misiunea diplomatică rusă le-a deschis acestora posibilitatea de a contacta Ambasada prin intermediul paginii sale din rețeaua Telegram, cu mesaje privind o eventuală încălcare a drepturilor cetățenilor ruși în România.

„Astfel de mesaje au existat și, din păcate, vor exista în continuare, a spus el. În general, este vorba de refuzul de a oferi servicii bancare normale, blocarea conturilor, a emiterii de carduri bancare și a finanțării afacerilor. Până acum, acest lucru nu a afectat afacerile cu petrol și gaze, deoarece acest lucru ar depăși deciziile de sancțiuni luate la nivelul UE.

Deși trebuie spus că poziția noastră activă, protestele noastre au dus la unele schimbări. Nu am avut probleme cu studenții, cum s-a întâmplat într-o serie de țări.

Nu există manifestări de discriminare fățișă – până acum, în orice caz – a culturii ruse, ca în unele țări occidentale, unde Ceaikovski sau Pușkin sunt interziși. În acest sens, există câteva nuanțe.

Pe de altă parte, nu ne insuflă niciun optimism faptul că autoritățile române – iar noi, în conformitate cu acorduri internaționale, acționăm prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe – nu manifestă dorința de a elimina faptele de discriminare, de exemplu, în sectorul bancar. „Nu este treaba noastră” – cam așa sună reacția Ministerului.

În apropierea ambasadei, a continuat diplomatul, a fost instalat un colaj sălbatic al unui pseudo-creator, care insultă demnitatea unui stat care are relații diplomatice cu România. „Aceasta este decizia Primăriei Municipiului București – le-am retrimis nota dumneavoastră”, ni s-a spus la Ministerul de Externe… Dar oare problemele de politică externă sunt rezolvate la nivel municipal?”

Ambasadorul Valery Kuzmin a mai spus: ”Fără îndoială, apreciem faptul că organele de ordine publică române, în general, fac o treabă eficientă în cee ace privește protejarea Ambasadei noastre. Acest lucru distinge în mod favorabil România de o serie de alte țări.

În același timp, se poate spune că, oficial, poziția României este conformă poziției Bruxelles-ului. Mai mult, noua procedură de acreditare a diplomaților ruși nu a adăugat nimic care să creeze condiții favorabile pentru activitățile misiunii diplomatice, așa cum se prevedea în Convenția de la Viena din 1961”, a încheiat Valery Kuzmin.

1 Comment

  1. Nicolae spune:

    Buna sunt din transilvania, personal cred ca relatiile dintre romania si rusia ar trebuii sa functioneze bine tinand cont de prietenia seculara dintre cele doua tari vecine; cred ca ne asemanam cu rusii in multe privinte, poporul roman ie inrudit si cu slavii cum ie inrudit cu latinii, cu popoare germanice si putin cu iranienii. Romania fiind la rascruce de drumuri; in istorie am asimilat mai multe grupuri de populatii care s-au stabilit pe teritoriul actual, vechii daci s-au așezat mai demult pe aceste meleaguri venind din eurasia spun unele surse!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875210