Hot News
Ministerul Apărării al Rusiei, despre o nouă provocare a armatei ucrainene: un atac asupra centralei termice de la Zmiiovsk
10/06
Serviciul de Securitate al Ucrainei l-a acuzat de înaltă trădare pe politologul Mihail Pogrebinski
11/06

Ermitajul și Poșta Serbiei au lansat timbre cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la nașterea lui Petru I

Belgrad. Ceremonia de de ștampilare a timbrului tematic cu portretul lui Petru I. În dreapta: Ambasadorul Rusiei în Serbia, Aleksandr Boțan-Harcenko/ Foto: Telegram-kanal al Ermitajului

Muzeul de Stat Ermitaj a pus la dispoziție, din colecția sa, imaginea portretului ”sârbesc” al lui Petru I pentru realizarea unui timbru tematic de către Poșta Serbiei. După cum a anunțat biroul de presă al Ermitajului, la 9 iunie, la Muzeul Poștei Serbiei, din Belgrad, a avut loc ceremonia de schimb de timbre tematice cu portretul lui Petru I.

Foto: balkanist.ru

Foto: ruskidom.rs

”Cu ocazia aniversării jubiliare a lui Petru cel Mare – 350 de ani de la naștere și prin inițiativa Casei Ruse din Belgrad,  Poșta Serbiei a pregătit două timbre tematice: unul dintre ele, destinat circulației internaționale, înfățișează portretul ”sârbesc” al împăratului, din colecția Muzeului de Stat Ermitaj. El diferă semnificativ de imaginea tradițională a lui Petru I. Conform legendei, când prințul Petru s-a întors din prima lui călătorie în Europa, el s-a oprit la mănăstirea sârbă Velika Remeta, unde a petrecut șase săptămâni. Drept mulțumire pentru găzduire, el a ordonat ca, anual, mănăstirea să primească 300 de ruble și a dăruit portretul său”, se spune în comunicatul biroului de presă al Muzeului.

Portretul ”sârbesc” este expus acum în sala 158 a Galeriei Petru Cel Mare din Palatul de Iarnă a Ermitajului.

Creatorii timbrelor s-au străduit să reflecte în design cum a influențat Petru I dezvoltarea relațiilor ruso-sârbe. Motivele vinietelor reprezintă fragmente din decretul lui Petru cel Mare privind trimiterea de profesori din Rusia în Serbia. Grație acestei decizii a împăratului, în orașul sârbesc Sremski Karlovci a apărut, în 1726, Prima școală sârbă.

Potrivit biroului de presă al Ermitajului, prezentarea timbrelor a fost însoțită de o expoziție cu reproduceri din banda desenată ”Petru cel Mare”, creată în 1941 de emigranții ruși Konstantin Kuznețov și Pavel Poliakov, și care a fost publicat în revista periodică ”Politikin zabavnik”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875103