Hot News
SUA au decis să trimită lunar Ucrainei câte 1,5 miliarde de dolari
14/06
AgoraVox: Occidentul este gata să forțeze Kievul să cedeze Rusiei teritorii pentru reglementarea situației
14/06

”S-au făcut singuri de rușine”. Un mare șahist din Rusia, exclus din turneul candidaților din cauza politicii

Foto: FIDE.COM

În perioada 16 iunie – 6 iulie, la Madrid se va desfășura Turneul Candidaților-2022, al cărui învingător va juca un meci pentru titlul mondial cu actualul campion al lumii la șah, norvegianul Magnus Carlsen, informează agenția Rambler.

La turneu ar fi trebuit să participe și doi șahiști din Rusia, dar va fi doar unul. Serghei Kariakin (în imagine) a fost înlăturat din competiții de către Federația Internațională de Șah (FIDE) din cauza declarațiilor politice ale acestuia.

Pedepsit pentru o scrisoare

Serghei Kariankin a obținut una dintre cele opt cote pentru Turneul Candidaților-2022, ajungând până în finala Cupei mondiale-2021. Dacă nu ar fi intervenit evenimentele geopolitice de la începutul anului, ar fi jucat, probabil, la Madrid.

Dar la sfârșitul lunii februarie, Kariakin și-a expus poziția politică și a susținut acțiunile autorităților ruse, care au anunțat începutul operațiunii speciale din Ucraina. Șahistul, originar din Crimeeea, și-a publicat scrisoarea deschisă pe rețelele de socializare.

Comisia de etică a FIDE a reacționat la gestul lui Kariakin și încă din luna martie a anunțat suspendarea pe șase luni a jucătorului rus de la turneele desfășurate sub egida organizației. Prin urmare, șahistul din Rusia a fost privat de posibilitatea de a juca la Turneul Candidaților-2022.

Serghei a făcut apel la decizia privind descalificarea sa, dar Camera de Apel a Comisiei de Etică și Disciplină a FIDE a respins demersul.

Locul marelui maestru rus a fost ocupat de șahistul aflat pe cea mai înaltă poziție în clasamentul FIDE la 1 mai 2022, respectiv chinezul Ding Lizhen.

”Nu pe mine m-au făcut de râs, ci pe sine s-au făcut de râs”

Kariankin a fost declarat vinovat de încălcarea articolului 2.2.10 din Codul de etică al FIDE. Conform acestui articol, ”măsuri disciplinare se aplică în situații în care jocul de șah, FIDE sau federația sa apar într-o lumină nefavorabilă și, astfel, le afectează reputația”. Potrivit comunicatului FIDE postat pe site-ul organizației, declarațiile rusului de sprijinire a autorităților ruse a provocat numeroase critici pe rețelele de socializare.

Serghei Kariankin a fost, fără îndoială, nemulțumit de suspendarea sa.

”Sunt supărat. Înțelegeți, nu este doar o suspendare pe șase luni, totul a fost planificat. Ideea a fost ca eu să nu joc la Turneu Candidaților și să fiu privat de posibilitatea de a juca o partidă cu Magnus Carlsen. Nu știu dacă, peste o jumătate de an, vor fi readus în turneele sub egida FIDE. Nu pe mine m-au făcut de râs, ci pe sine s-au făcut de râs. Pur și simplu nu îmi amintesc vreun precedent ca acesta, când un șahist să nu fie lăsat să participe din principiiu. Este o rușine”.

În lumea șahului, părerile privind suspendarea lui Kariankin au fost împărțite. Au fost și cei care l-au susținut de șahistul rus, dar și cei care au fost de acord cu deciziile FIDE.

În același timp, campionul mondial în exercițiu, norvegianul Magnus Carlsen, nu a susținut FIDE: ”Desigur, nu sunt în totalitate de acord cu Kariakin, dar este oare corect să excluzi oameni pentru un punct de vedere care nu ne place nouă? Nu sunt sigur. Poate o astfel de poziție se justifică în vremuri dificile, dar în același timp se creează un precedent”, a spus Carlsen, citat de VG.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875040