Hot News
Putin va participa la summitul G20 din Bali
25/08
The Guardian: Autoritățile SUA au ignorat ani la rând sfaturile șefului CIA privind Ucraina
25/08

MAE rus: Distrugerea monumentului dedicat eliberatorilor Rigăi este inacceptabilă pentru o țară civilizată

Foto: smotrim.ru

Distrugerea monumentului dedicat Armatei Sovietice – eliberatoarea orașului Riga și a Letoniei de sub ocupația germano-fascistă – este inacceptabilă pentru o țară civilizată, așa cum încearcă Letonia să se poziționeze, se spune într-o declarația a Ministerului de Externe al Rusiei, citat de RT.

Sediul principal al Ministerului de Externe al Rusiei, din Moscova/ Foto: TASS

”Loviți de rusofobie, autoritățile letone continuă cursul de distrugere consecventă a memoriei sacre a celor căzuți în lupta pentru libertatea de sub jugul fascist și independența popoarelor Europei, încercând să șteargă întruchiparea materială a acestei memorii – mormintele frățești și memorialele”, se arată în comunicatul ministerului.

Distrugerea unui monument reprezintă ”un act strigător la cer de batjocură” la adresa memoriei soldaților care au eliberat lumea de ciuma brună”, a subliniat instituția.

Acest pas a fost făcut în pofida angajamentelor internaționale al statului leton, a amintit MAE.

”Cei de la Riga trebuie să fie conștienți de faptul că acest act profanator de demolare a monumentului nu este în stare să distrugă memoria faptelor eroice ale soldaților sovietici eliberatori și nu va face decât să ducă la o și mai mare degradare a relațiilor bilaterale”, a anunțat reprezentanta oficială a ministerului rus, Maria Zaharova.

Anterior, Rusia a trimis Letoniei o notă de protest cu privire la demolarea monumentului închinat eliberatorilor orașului Riga.

Misiunea diplomată a cerut structurilor de profil și comunității pentru drepturile omului să dea o evaluare adecvată acțiunilor autorităților Letoniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091