Hot News
Corneliu Vlad: Conflictul din Ucraina ca “afacere”: SUA câștigă, Europa pierde
29/11
The Economist: Statul Major al Armatei Ucrainei a pus la punct o operațiune militară de „recuperare” a Crimeii până în 2023
30/11

MAE al Ungariei se opune convocării Comisiei Ucraina-NATO

Șeful diplomației ungare, Peter Szijjártó/ Foto: Xinhua/Attila Volgyi

Ungaria nu va permite convocarea Comisiei Ucraina-NATO, în cadrul întâlnirii ministeriale a Alianței din București, atâta timp cât nu vor fi restabilite drepturile etnicilor maghiari din Transcarpatia, a anunțat ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjártó, într-o postare pe pagina sa de Facebook, relatează Izvestia.

„Ani la rând am dat de înțeles că, atâta timp cât Ucraina nu va restitui drepturile maghiarilor din Transcarpatia, nu vom contribui la convocarea acestui organism”, a amintit șeful diplomației de la Budapesta.

Potrivit ministrului, Ungaria nu a ridicat această problemă de când a început conflictul din Ucraina și nici nu are de gând să o facă în viitorul apropiat.

„Să sperăm că pacea va veni cât mai curând posibil și atunci problema va putea fi discutată din nou”, a spus Szijjártó.

La 15 noiembrie, ambasadorul Rusiei la Budapesta, Evgheni Stanislavov, a subliniat că ungurii înțeleg mai bine decât oricine altcineva din Europa ce fel de regim s-a instalat pe teritoriul Ucrainei moderne. Potrivit acestuia, ei știu acest lucru din experiența celor peste 150.000 de etnici maghiari care trăiesc în Transcarpatia și care sunt supuși discriminării lingvistice și de altă natură de către regimul de la Kiev, la fel ca și rușii.

Acesta este motivul pentru care, începând din 2017, Ungaria a blocat în mod constant întâlnirile oficiale ale Comisiei Ucraina-NATO, și acum adoptă „o poziție specială atunci când sunt puse în discuție inițiativele UE privind susținereea Kievului”, a explicat ambasadorul.

Anterior, la jumătatea lunii iulie, Szijjártó a declarat că Ungaria, ca orice altă țară care se învecinează cu Ucraina, ar trebui să fie pregătită să se apere în caz de necesitate. El a arătat că, în cazul unor incidente extraordinare în Transcarpatia ucraineană, țara îi va proteja pe maghiari cu forța armelor. Szijjártó a amintit că în Transcarpatia trăiesc astăzi 150.000 de maghiari.

Tensiunile dintre Ucraina și Ungaria au apărut pe fondul discuțiilor privind Legea ucraineană a educației, intrată în vigoare la 28 septembrie 2017. Actul normativ reduce semnificativ posibilitatea de a preda în limbile minorităților naționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875081