Hot News
Ministerul Apărării, despre acțiunile trupelor rusești din timpul eliberării orașului Soledar
14/01
Military Watch: Tancurile occidentale nu sunt bune în Ucraina din cauza caracteristilor lor
14/01

Investitorii străini vor putea obține mai ușor permis de ședere în Rusia începând cu 11 ianuarie

Foto: m.daytimenews.ru

Începând cu 11 ianuarie, investitorii străini vor putea primi permis de ședere în Rusia printr-o procedură simplificată, conform unei Hotărâri adoptate de Guvern în acest sens și intrată miercurea trecută în vigoare, informează agenția Interfax.

„La 11 ianuarie a intrat în vigoare Hotărârea privind criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un cetățean străin care a făcut investiții în Federația Rusă, pentru eliberarea unui permis de ședere permanentă în Rusia fără a obține permis de ședere temporară”, a precizat, într-un comunicat, Ministerul Dezvoltării Economice al Rusiei.

Conform Hotărârii de Guvern, de astfel de privilegii se pot bucura străinii care, cu trei ani înainte de a depune cererea pentru permis de ședere, au investit cel puțin 15 milioane de ruble în proiecte regionale de importanță socială sau 30 de milioane de ruble într-o companie rusă. Se stipulează că respectiva societate trebuie să fi funcționat timp de cel puțin trei ani, iar în anul anterior solicitării permisului de ședere să fi plătit impozite și contribuții de la 6 milioane de ruble în sus.

„O altă variantă este înregistrarea și apoi deținerea unei entități juridice care activează în Rusia de cel puțin doi ani și care plătește anual impozite de la 4 milioane de ruble în sus”, a precizat Dmitri Volvaci, ministrul adjunct al Dezvoltării Economice din Rusia.

„De asemenea, investitorii străini pot cumpăra în Rusia un imobil cu orice destinație și aflat în stadiu de construcție sau în decurs de doi ani de la darea lui în exploatare – cu o valoare cadastrală totală de minim 25 de milioane de ruble (în Moscova – de la 50 de milioane de ruble, în Orientul Îndepărtat – de la 20 de milioane de ruble). În același timp, imobilul nu trebuie să aibă datorii, iar cetățeanul străin trebuie să-l dețină în decurs de un an înainte de a depunerea cererii”, a adăugat Volvaci.

Ministrul adjunct a subliniat, totodată, că cererea poate fi respinsă nu numai pentru neîndeplinirea criteriilor aprobate, dar și a regulilor generale stabilite în legea privind statutul juridic al cetățenilor străini în Federația Rusă.

Potrivit lui Volvaci, se speră că interesați pentru obținerea, prin procedură simplificată, a permisului de ședere în Rusia vor fi în primul rând cetățenii din țările Uniunii Economice Euroasiatice, CSI, din Orientul Mijlociu și din Asia. În prezent, un astfel de permis pot obține mai ușor specialiștii în IT, precum și cetățenii din Kazahstan și Republica Moldova.

Ministerul Dezvoltării Economice estimează că volumul posibilelor investiții în Rusia în cadrul procedurii simplificate de obținere a permisului de ședere vor atinge, în 2023, 12 miliarde de ruble, iar în anii următori – până la 40 de miliarde de ruble pe an.

Se precizează că cerințele pentru investitorii străini care doresc permis de ședere în Rusia au fost aprobate în cadrul punerii în practică a normelor legii federale adoptate la 14 iulie 2022, care oferă posibilitatea intrării libere în Rusia și desfășurarea de afaceri în orice regiune fără a obține un permis de ședere temporară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875114