Hot News
Un istoric din Kiev îi caracterizează pe ucraineni ca „sinteză a 37 de civilizații”
16/01
Peskov: Rusia nu atacă blocuri de locuințe în Ucraina
17/01

„În cel mai scurt timp”: Putin a făcut anunțul cu privire la livrările sistemelor de rachete „Sarmat” către armata rusă

2022. Lansarea rachetei balistice intercontinentale ”Sarmat”/ Foto: RIA Novosti

Rachetele balistice intercontinentale „Sarmat” vor fi puse pentru prima dată în serviciu de luptă, în viitorul apropiat, a declarat președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în cadrul ultimei ședințe extinse a Colegiului Ministerului Apărării care a avut loc în decembrie, scrie Rambler într-un grupaj de informații pe această temă. 

„În viitorul apropiat, rachetele balistice intercontinentale „Sarmat” vor fi puse pentru prima dată în serviciu de luptă” – a precizat șeful statului. El a dat asigurări că aceste planuri vor fi puse în aplicare.

La rândul lui, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat, în cadrul aceleași ședințe : ”Au început deja lucrările pentru desfășurarea celei mai recente rachete balistice intercontinentale RS-28 „Sarmat”.  

 „Lansările cu succes ale noilor rachete de clasă grea „Sarmat” în timpul testelor de stat au făcut posibilă începerea lucrărilor pentru desfășurarea acesteia”, a evidențiat Șoigu.

Federația Rusă trebuie să pună în serviciu de luptă 22 de lansatoare de rachete balistice intercontinentale „Iars”, „Avangard” și „Sarmat”

Peste 20 de lansatoare de rachete balistice intercontinentale trebuie puse în serviciu de luptă în anul 2023, în Federația Rusă, a mai declarat ministrul Serghei Șoigu.

„Punem în serviciu de luptă, în cadrul Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică, 22 de lansatoare de rachete balistice intercontinentale „Iars”, „Avangard” și „Sarmat”, a declarat Șoigu, subliniind sarcinile cu care se vor confrunta Forțele Armate ale Federației Ruse în 2023.

Anterior, în cadrul ședinței Colegiului, șeful departamentului militar rus a spus că Ministerul Apărării se concentrează în prezent pe dezvoltarea infrastructurii pentru forțele nucleare strategice. Printre altele, în anul trecut, au fost construite pentru acestea 650 de instalații de înaltă tehnologie, inclusiv pentru amplasarea sistemelor de rachete „Avangard”, „Iars” și „Sarmat”.

În ce constă unicitatea rachetei „Sarmat”?

Publicația „Armeiskii Standart” subliniază că acest sistem de rachete „a depreciat toate sistemele de apărare antirachetă ale SUA și NATO”.

„Unicitatea rachetei ”Sarmat” constă în performanțele sale de zbor de neegalat, în soluțiile științifice și tehnologice de ultimă oră”, a informat publicația.

Greutatea și dimensiunile rachetei „Sarmat” sunt de cinci ori mai mari decât cele ale variantelor occidentale similare. Se remarcă faptul că „Sarmat” „poate lovi ținte din orice  punct de pe glob, indiferent de direcția de lansare.”

Publicația estimează raza de acțiune a celei mai noi rachete balistice intercontinentale a Rusiei la 15-18 000 de kilometri, conform unor informații neoficiale. „Acest lucru permite să controlezi aproape întregul glob”, notează „Armeiskii Standart”.

În noiembrie, academicianul Vladimir Degtiar, șeful Centrului de stat pentru rachete „Makeev”, al Academiei Ruse de Științe, a anunțat că sistemul de rachete cu amplasare terestră în silozuri „Sarmat” a fost introdus în producția de serie.

Comandantul Karakaev: niciun sistem de apărare antirachetă nu va putea rezista în fața „Sarmat” timp de zeci de ani

Generalul-colonel Serghei Karakaev, comandantul Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN), a declarat că nicio apărare antirachetă nu poate contracara acum noua rachetă balistică intercontinentală „Sarmat” și nici nu va putea face acest lucru în următoarele decenii, relatează RIA Novosti.

„Caracteristica principală este sistemul de depășire a sistemului de apărare antirachetă… Astăzi, nu există o astfel de apărare antirachetă (împotriva „Sarmat”), nu va exista nici mâine și probabil că nu va exista nici în următoarele decenii”, a declarat Karakaev.

Potrivit lui, sistemul de rachete balistice „Sarmat” va deveni, în următorii ani, principala grupare de rachete grele cu amplasare în silozuri.

„Astăzi se desfășoară cercetări în acest sens, inclusiv de către complexul militar-industrial al Rusiei în cadrul programului de stat de înarmare, care au ca scop îmbunătățirea capacităților de luptă ale sistemelor avansate de rachete și garantarea descurajării strategice. Unul dintre rezultatele acestor demersuri este sistemul de rachete „Sarmat”, care va constitui în următorii ani principala grupare de rachete grele, staționare, cu amplasare în silozuri, precum și sistemele de rachete „Avangard” și „Iars”, care sunt furnizate trupelor în prezent”, a precizat Karakaev, într-un interviu publicat în ziarul „Krasnaia Zvezda”.

„În condițiile actuale, crearea acestui sistem de rachete reprezintă pentru Rusia întărirea securității strategice. Pentru RVSN, acest lucru presupune faptul că trebuie să depunem eforturi pentru reînarmare și pentru studierea noii tehnici care va intra în dotarea trupelor”, a subliniat generalul.

Invulnerabilul „Sarmat”

Potrivit comandantului RVSN, sistemul de rachete „Sarmat” îl depășește din anumite puncte de vedere pe predecesorul său „Voevoda”. Potrivit acestuia, zona de propulsie asigură o desfășurare mai rapidă a focoaselor și face mult mai dificilă detectarea rachetei din momentul lansării și distrugerea ei prin lovituri ale sistemelor de apărare antirachetă. Capacitățile energetice ale sistemului de rachete „Sarmat” îi permit să transporte o gamă extinsă de armament.

Rachetiștii din Regiunea Krasnoiarsk se reînarmează

Comandantul RVSN a explicat că divizia din Ujur, dislocată în Ținutul Krasnoiarsk, a fost aleasă pentru reînarmarea cu sistemul de rachete „Sarmat”, deoarece această unitate are capacitatea tehnică de a găzdui sisteme de rachete de clasă grea, cu rachete balistice intercontinentale cu propulsie lichidă. În plus, divizia are o poziție strategică importantă, a adăugat comandantul.

Potrivit acestuia, decizia de a disloca sistemul de rachete „Sarmat” în alte divizii va depinde de situația militară și strategică emergentă și de necesitatea de a consolida în continuare puterea de luptă a RVSN.

Despre noul sistem de rachete

RS-28 „Sarmat” este un sistem avansat de rachete terestre, cu amplasare în silozuri, dotat cu rachete balistice intercontinentale cu propulsie lichidă, capabil să transporte încărcături nucleare. Acesta a fost dezvoltat încă din anii ‘2000 de către specialiștii Centrului de Stat pentru Rachete «V.P. Makeev» (parte a Roskosmos), ca înlocuitor al sistemului R-36M2 „Voevoda”, care este în dotarea RVSN din 1988. Producătorul sistemului ”Sarmat” este uzina „Krasmaș”. Experții estimează că racheta balistică intercontinentală ”Sarmat” este capabilă să transporte un focos multiplu cu o greutate de până la 10 tone în orice punct de pe glob, atât prin Polul Nord, cât și prin Polul Sud.

Kremlinul a răspuns la întrebarea privind schimbările din doctrina nucleară a Rusiei

Nu este vorba despre schimbări rapide în doctrina nucleară a Federației Ruse; se ține cont de situația generală, iar experții fac o analiză, a declarat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov.

„Este vorba despre faptul că în mod continuu se desfășoară un proces de gândire, se realizează o comparație a orientărilor doctrinare, acest lucru este analizat în mod constant la nivel de experți, inclusiv ținând cont de modul în care evoluează situația generală”, a declarat reprezentantul Kremlinului.

Anterior, președintele rus Vladimir Putin a precizat că doctrina nucleară rusă este configurată în jurul unei „lovituri de retorsiune”. El a explicat, de asemenea, motivul pentru care o lovitură de „dezarmare” a SUA împotriva Rusiei ar fi ineficientă.

Președintele a subliniat că Rusia nu are de gând să agite cu armele nucleare, dar a menționat că ar putea fi luat în considerare și conceptul de atac nuclear preventiv, de dezarmare.

Putin a evaluat nivelul înzestrării cu armament al triadei nucleare

Procentul armamentului modern din triada nucleară este de 91%. Astfel a evaluat președintele Vladimir Putin nivelul de echipare la ședința menționată a Colegiului Ministerului Apărării.

„În 2022, procentul tipurilor de armament modern din dotarea forțelor nucleare strategice a depășit deja 91%. Continuă procesul de înzestrare a regimentelor Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică cu sistemul modern de rachete cu focoase hipersonice „Avangard”, a spus șeful statului rus.

Putin a mai menționat că Rusia va menține și va îmbunătăți pregătirea de luptă a triadei sale nucleare, deoarece aceasta este o garanție a suveranității țării și a echilibrului de forțe în lume.

Anterior, Putin a vorbit despre contribuția serioasă a corporației ”Rosatom” în consolidarea puterii triadei nucleare a Rusiei. Meritul ”Rosatom” constă în dezvoltarea și punerea în serviciu de luptă a sistemelor de armament și a tehnicii militare avansate, a subliniat președintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875195