Hot News
Conferință de presă a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov – ÎN DIRECT
18/01
Lavrov: Cu binecuvântarea Occidentului, în Ucraina se creează un stat polițienesc nazist
18/01

La 80 de ani de la ruperea blocadei Leningradului (VIDEO)

Foto: Izvestia

La 18 ianuarie, Rusia sărbătorește împlinirea a 80 de ani de când a fost spart asediul (blocada) Leningradului. Cu acest prilej, președintele Rusiei, Vladimir Putin (în imagine), a depus flori la monumentul „Piatra de Hotar” de pe ”Petecul de pământ Nevski” – un avanpost de pe malul stâng al fluviului Neva, devenit simbol al rezistenței și curajului soldaților sovietici în bătălia de la Leningrad.

În timpul Marelui Război Patriotic, tatăl președintelui Rusiei, leningrădeanul Vladimir Spiridonovici Putin, a luptat și a fost rănit în acest avanpost. Spargerea blocadei a reprezentat un punct de cotitură în evoluția războiului și o dată semnificativă pentru milioane de leningrădeni, inclusiv pentru familia liderului rus: părinții lui Vladimir Putin au trecut prin toata blocadă, de la început până la sfârșit.

Blocada Leningradui a durat din 8 septembrie 1941 până la 27 ianuarie 1944. Trupele naziste au ocupat Shlisselburg și au rupt, pe uscat, Leningradul de la restul țării. Atunci a început blocada orașului care a durat aproape 900 de zile, legătura cu Leningradul realizându-se doar pe Lacul Ladoga și pe calea aerului. Bătălia pentru Leningrad a rămas în istorie ca una dintre cele mai lungi și sângeroase din cel de-al Doilea Război Mondial.

https://rutube.ru/video/039ce53b43f73a3a9ae675b9c924e13f/

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093