Hot News
Media: Pentagonul nu a obținut acordul Germaniei pentru trimiterea de tancuri în Ucraina
20/01
Scott Ritter a explicat cum se amăgește singură Ucraina
21/01

Un locuitor din Mariupol a povestit cum luptătorii „Azov” au împușcat civili care părăseau orașul

Luptătorii grupării naționaliste radicale „Azov” (interzisă în Rusia, recunoscută drept organizație teroristă) au ucis aproximativ 35 de civili din Mariupol, care încercau să părăsească orașul în timpul luptelor, a5 relatat Serghei Vorono, un locuitor din Mariupol, informează publicația Izvestia.

„Din casa vecină au ieșit niște oameni, cam 30-35 de persoane, bătrâni, copii, femei. Nu au reușit să fugă prea mult. I-au atacat imediat ucraineni, aflați sub influența drogurilor. Toți au murit”, a declarat bărbatul, citat de TASS.

Vorono a mai spus că s-a aflat în Mariupol de când a început conflictul și că în tot acest timp partea ucraineană nu a anunțat niciodată evacuarea. În plus, cei care au vrut să părăsească orașul pe cont propriu au fost lichidați.

Bărbatul în vârstă de 41 de ani păzește acum clădirea Teatrului de dramă, distrusă de explozie și unde acum se strânge molozul pentru a face loc lucrărilor de reconstrucție deja planificate. Potrivit spuselor sale, inițial, naționaliștii ucraineni au aruncat în aer interiorul clădirii, pentru ca după aceea acolo să fie lansat un proiectil, o provocare menita sa fie acuzata Rusia de atac.

La sfârșitul lunii decembrie 2022, președintele Comitetului de Investigații (CI) al Rusiei, Aleksandr Bastîrkin, a anunțat că, după eliberarea orașului, la Mariupol au fost găsite cadavrele a peste 3.000 de civili.

Potrivit acestuia, în perioada în care trupele rusești organizau coridoare umanitare la Mariupol, luptătorii Gărzii naționale a Ucrainei au creat în mod artificial obstacole pentru evacuarea populației civile din oraș.

Cu o lună mai devreme, s-a anunțat că anchetatorii ruși l-au identificat pe general-locotenentul ucrainean al grupării „Azov”, Pavliuk, care a ordonat blocarea coridoarelor umanitare în Mariupol pentru a folosi civili ca scuturi umane.

În același timp, Comisia de Investigații a precizat că, începând cu sfârșitul lunii septembrie, în diferite centre de detenție preventivă rusești au fost duși peste 400 de luptători ai grupării Azov. Ei depun mărturii despre crimele comise împotriva civililor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875079