Hot News
Bloomberg: SUA au schimbat drastic strategia privind Ucraina
03/02
Colonelul american Macgregor: Ucraina este amenințată cu dispariția
03/02

Peskov: Informația despre un presupus plan de pace al CIA pentru Ucraina este un ”zvon fals”

Foto: Reuters

Informația potrivit căreia șeful Agenției Centrale de Informații (CIA) a SUA, William Burns, ar fi trimis, în ianuarie, Rusiei și Ucrainei, un plan de soluționare pașnică a conflictului este o scorneală a presei, a declarat reprezentantul oficial al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Izvestia.

Întrebat de jurnaliști dacă Burns a efectuat, luna trecută, o vizită secretă în Rusia, Peskov a răspuns negativ.

„Este un zvon fals. Toate astea, toate aceste informații sunt un zvon fals”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus în cadrul unui briefing.

În prima zi a lunii februarie, ziarul elvețian Neue Zürcher Zeitung a anunțat că, la mijlocul lunii ianuarie, șeful CIA, William Burns, a prezentat Rusiei și Ucrainei un plan de soluționare pașnică a conflictului.

Potrivit publicației, Burns a propus ca Moscovei să-i fie cedate aproape 20% din teritoriul Ucrainei, în schimbul unui acord de pace. Dar ambele ar fi respins o astfel de variantă.

Interlocutorii ziarului elvețian au menționat că după această vizită  președintele SUA, Joe Biden, ar fi acceptat să livreze Kievului tancuri M1 Abrams. Ca urmare, cancelarul german Olaf Scholz a decis, la rândul său, să trimită tancuri Leopard în Ucraina.

În același timp, reprezentanți oficiali ai CIA au declarat, într-un comentariu pentru revista Newsweek, că această informație era „absolut incorectă”. În special, Sean Davitt, adjunctul secretarului de presă al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, a subliniat că informația „nu corespunde realității”. Mai târziu, o sursă CIA a confirmat, de asemenea, cuvintele lui Davitt, calificând declarațiile drept „complet false”.

În decembrie, președintele rus Vladimir Putin a evaluat probabilitatea unei soluții negociate la criza ucraineană. Liderul rus a subliniat că toate conflictele se termină, într-un fel sau altul, prin negocieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875068