Hot News
Zaharova, despre declarația lui Bennett privind rolul Occidentului în negocierile de pace din Ucraina
07/02
China a aflat despre o manevră politică a SUA împotriva Rusiei
07/02

Rusia, locul patru în lume după rezervele de valută și aur

Foto: 24newnews.ru

La sfârșitul anului 2022, Rusia a devenit al patrulea printre deținătorii celor mai mari rezerve internaționale (valută și aur) din lume, reiese din calculele RIA Novosti pe baza datelor publicate de băncile centrale naționale.

Lider la acest indicator rămâne China, pentru al 17-lea an consecutiv, rezervele sale ridicându-se, la sfârșitul lunii decembrie, la 3,31 trilioane de dolari. Poziția a doua a fost ocupată de Japonia, cu rezerve de 1,27 trilioane de dolari, locul trei revenind Elveției, cu active de 924 de miliarde de dolari. Rusia a încheiat anul cu rezerve de 582 de miliarde de dolari. În 2021, Rusia a cedat poziția a patra a clasamentului Indiei, dar în vară a revenit pe locul pierdut. India a rămas pe cinci, cu rezerve de 563 de miliarde de dolari.

Pe locul șase se află Arabia Saudită, cu rezerve de 460 de miliarde de dolari. La sfârșitul anului, regatul din Golful Persic a urcat două poziții comparativ cu anul anterior, împingând Hong Kong (424 miliarde de dolari) pe locul șapte și Coreea de Sud (424 miliarde de dolari) pe opt. Singapore, care se afla pe locul nouă în 2021, a pierdut două poziții și a ieșit din top 10. Ca urmare, Brazilia (325 de miliarde de dolari) s-a clasat pe locul nouă, iar Germania (295 de miliarde de dolari) pe zece.

În top-30 nu au existat schimbări semnificative: singurul nou-venit a fost Suedia, care a detronat Olanda de pe ultima poziție, a 30-a. În același timp, aproape toate țările și-au schimbat pozițiile, în timp ce Franța și Italia și-au îmbunătățit semnificativ pozițiile, urcând două trepte – pe locurile 12 și, respectiv, 14.

După începerea operațiunii speciale a Rusiei în Ucraina, Occidentul a sporit presiunea sancțiunilor asupra Moscovei, înghețând în special aproximativ jumătate din rezervele ei valutare. După cum a subliniat președintele Vladimir Putin, politica de descurajare și de slăbire a Rusiei este o strategie pe termen lung a Occidentului, dar sancțiunile au afectat în mod serios întreaga economie globală. Cu toate acestea, potrivit șefului statului, stabilitatea financiară a Rusiei nu a fost subminată, iar Europa însăși a ajuns în impas din cauza sancțiunilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874989