Hot News
Ambasadorul Valery Kuzmin: ”Ar trebui să ne ghidăm după ideile de bună vecinătate şi înţelegere reciprocă” (VIDEO)
09/02
MAE rus a avertizat SUA în legătură cu pericolul unei confruntări militare directe între două puteri nucleare
09/02

Jurnalist american: Conductele Nord Stream au fost minate de scafandrii americani

Locul actului terorist comis împotriva gazoductului Nord Stream/ Foto: vkrizis.ru

Scafandri ai Marinei Militare americane au montat, vara trecută, explozibil sub gazoductele Nord Stream, pe care norvegienii l-au activat trei luni mai târziu, a anunțat, pe site-ul său, jurnalistul laureat al Premiului Pulitzer, Seymour Hersh, citând o sursă informată.

Seymour Hersh/ Foto: youtube

„Acționând sub acoperirea (…) exercițiilor NATO cunoscute ca Baltops 22, scafandri ai Marinei au montat dispozitivele explozive activate de la distanță care, trei luni mai târziu, au distrus trei dintre cele patru conducte ale gazoductelor Nord Stream”, a scris el.

Potrivit spuselor sale, la 26 septembrie, o aeronavă a Marinei militare norvegiene a aruncat o geamandură hidroacustică care a declanșat dispozitive explozive, a spus el.

După cum a menționat jurnalistul, președintele SUA, Joe Biden, a decis să saboteze Nord Stream după nouă luni de discuții extrem de secrete în cadrul comunității de securitate națională de la Washington. „În timpul discuțiilor, întrebarea principală a fost cum să nu lăsați urme”, a spus Hersh.

Subminarea conductelor care furnizează gaz ieftin a fost necesară pentru Statele Unite, deoarece americanii se temeau că țări precum Germania „nu vor dori să alimenteze Ucraina cu bani și arme pentru a învinge Rusia”.

Solicitată să comenteze cele scrie de jurnalist, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Adrienne Watson, a spus că „sunt minciuni și născociri absolute”. La rândul său, Tammy Thorpe, reprezentant al Agenției Centrale de Informații, a răspuns cu aproximație în aceeași cheie, a precizat el.

Jurnalistul a mai adăugat că în organizarea sabotajului a fost implicat inclusiv consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Statelor Unite, Jake Sullivan, care, din dispoziția lui Biden a înființat un grup interdepartamental care să elaboreze planul, grup pe care l-a convocat la o ședință în decembrie 2021.

La rândul ei, Marina Militară a SUA a propus folosirea unui submarin pentru atacuri asupra Nord Stream, în timp ce Forțele Aeriene au sugerat utilizarea de bombe cu detonare de la distanță, a subliniat el.

Potrivit datelor sale, la începutul anului trecut, grupul interdepartamental al lui Sullivan a fost informat de grupul operativ al CIA că ”avem o modalitate de a arunca în aer conductele”.

Hersh a confirmat personal pentru RIA Novosti autenticitatea articolului despre implicarea SUA în subminarea gazoductelor Nord Stream. El a refuzat însă să ofere detalii legate de elaborarea articolului, fără a preciza nici care este sursa lui de informare.

Seymour Hersh este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști americani. În 1969, a publicat o amplă investigație privind masacrului militar american de la Song My, în Vietnam, pentru care a primit un premiu Pulitzer. În anii 1970, Hersh a scris pe larg despre scandalul Watergate, iar în 2004 despre abuzul asupra prizonierilor din închisoarea Abu Ghraib.

La sfârșitul lunii septembrie, două explozii s-au produs simultan la două dintre cele patru conducte ale gazoductelor Nord Stream. Operatorul Nord Stream AG a raportat că situația de urgență de la conducte este fără precedent și este imposibil de estimat cât timp va fi necesar pentru reparații. Vladimir Putin a numit incidentul un atac terorist evident.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875061