Hot News
A crescut producția de proiectile ”Krasnopol” de mare precizie împotriva tancurilor NATO
11/02
A fost stabilită identitatea presupusului ucigaș al soldaților ruși luați prizonieri
12/02

ONU, îngrijorată de modul cum tratează Kievul prizonierii de război ruși

Foto: VKontakte

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului (OHCHR) i-a împărtășit ministrului Apărării al Ucrainei, Aleksei Reznikov, îngrijorarea instituției cu privire la tratamentul la care sunt supuși de către Kiev prizonierii, a declarat pentru RIA Novosti, Marta Hurtado, secretarul de presă al departamentului.

„Am exprimat Ministerului Apărării al Ucrainei îngrijorarea noastră în legătură cu modul în care sunt tratați prizonierii de război, inclusiv cu presupusele cazuri în care prizonieri sunt uciși de Forțele Armate ale Ucrainei”, a spus oficialul onusian.

Hurtado a adăugat că Misiunea ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina documentează și anunță încălcări ale dreptului internațional umanitar de către toate părțile. OHCHR consideră autentică înregistrarea video publicată pe rețelele sociale, unde soldați ucraineni execută prizonieri de război ruși, a menționat ea.

ONU are, de asemenea, cunoștință și despre alt videoclip apărut în online, care arată imagini suplimentare ale incidentului inițial. În plus, în înregistrarea video un soldat ucrainean mărturisește crima și încearcă să o justifice susținând că victimele au refuzat să se predea sau că erau membri ai Grupului Wagner.

„Aceste justificări nu justifică acțiunile soldatului, în conformitate cu dreptul internațional umanitar”, a spus purtătoarea de cuvânt.

Anterior, pe internet a apărut un videoclip, în care naționaliștii ucraineni împușcă trei persoane de la mică distanță, probabil prizonieri de război ruși. Acesta nu este primul videoclip de acest gen – înregistrări cu execuția militarilor ruși au apărut în online în aprilie și noiembrie. De fiecare dată, Moscova s-a adresat organismelor internaționale, dar, după cum a remarcat Ombudsmanul rus Tatiana Moskalkova, nu au urmat evaluări adecvate.

În ajun, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a declarat că execuția prizonierilor de război ruși stă pe conștiința curatorilor occidentali ai Kievului. Instituția cu sediul în Piața Smolenskaia (MAE rus – n.r.) a calificat drept rușinoasă tăcerea structurilor internaționale privind aceste crime.

Comitetul de Investigații al Rusiei a deschis o anchetă privind aceste crime.

În plus, militarii ruși care s-au întors anterior din prizonieratul ucrainean au relatat în repetate rânduri că au fost supuși sistematic la torturi și abuzuri – de la bătăi și lovituri cu piciorul până la șocuri electrice și bastoane de cauciuc.

La rândul său, Ministerul Apărării al Rusiei a subliniat nu o dată că soldații ucraineni care au căzut prizonieri sunt ținuți în condiții care răspund tuturor cerințelor Convenției de la Geneva privind tratarea prizonierilor de război.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875098