Hot News
Deputații ruși, apel către ONU de a investiga exploziile de la Nord Stream
15/02
Zaharova a dezmințit acuzațiile Maiei Sandu privind planul Rusiei de „destabilizare a situației din Moldova”
15/02

Kievul vrea să acuze Rusia de contaminare radioactivă a Ucrainei în fața Adunării Generale a ONU

Foto: bezrao.ru

Cu susținerea Statelor Unite, Kievul pregătește o provocare cu scopul de a acuza Rusia de încălcarea securității nucleare pe durata operațiunii militare speciale, se arată în comunicatul Statului Major al Rusiei de coordonare interdepartamentală pentru răspuns umanitar, scrie publicația Vzgliad.

În document se precizează că, susținut de Occident, Kievul pregătește o amplă provocare informațională (”un mare eveniment”) cu scopul de a acuza Rusia, în ajunul celei de-a XI-a sesiuni speciale a Adunării Generale a ONU, de, chipurile, „încălcare grosolană”, în timpul operațiunii militare speciale, a obligațiilor prevăzute în Convenția privind securitatea nucleară, informează canalul de Telegram al Ministerului Apărării.

Instituția subliniază că reprezentanții regimului de la Kiev au planificat să prezinte comunității mondiale niște „dovezi consistente” care, chipurile, ar confirma faptul că, ”urmare a acțiunilor întreprinse de militarii ruși la Centrala Nucleară de la Cernobîl” și în ”zona de excludere”, în lunile februarie-aprilie 2022 s-ar fi produs „contaminarea radioactivă a unor importante teritorii din Ucraina”.

Ministerul Apărării a menționat că principalul scop al provocării de proporții îl constituie crearea unui fundal negativ și exercitarea de presiuni politice asupra conducerii țărilor care nu susțin Occidentul împotriva Rusiei, astfel încât să se asigure că acestea votează „corect” la ONU în favoarea „formulei de pace” a Kievului, precum și a altor inițiative de confiscare ilegală a activelor rusești din străinătate pentru a „sprijini Ucraina” și de înființare a unui „tribunal internațional”.

La elaborara ”bazei documentare” și așa numitei concluzii independete privind presupusul „impact al radiațiilor asupra populației din nordul și nord-vestul regiunii Kiev” au fost cooptați specialiști ai Autorității norvegiene de securitate radiactivă și nucleară.

Se menționează că, în prezent, experții norvegieni au ”cercetat” zonele adiacente autostrăzii Kiev-Pripiat, precum și așezările Bucea, Gostomel și Irpen, unde, împreună cu reprezentanți ai serviciilor speciale ucrainene, au întocmit protocoale falsificate cum că în respectivele teritorii ar exista, chipurile, o ”contaminare radioactivă”.

În plus, pe baza unor „interviuri” inventate care s-ar fi purtat cu personalul Centralei Nucleare de la Cernobîl, Kievul pregătește „dovezi” false despre cum ”militarii ruși au jefuit materiale radioactive, soluții chimice și echipamente contaminate cu radiații” și despre cum trupele rusești au scos „obiecte care conțin radionuclizi periculoși” în afara „zonei de excludere”, ceea ce a dus la „iradierea populației din teritoriile ocupate temporar”.

Se informează, de asemenea, că mass-media occidentale au fost sfătuite ca, promovând informații false, să ”ignore sub orice pretext” faptul că reprezentanții AIEA și ai Pentagonului au respins oficial, pe 9 martie 2022, declarația ministrului ucrainean de Externe, Kuleba, privind o presupusă „defecțiune a sistemului de răcire a Centralei Nucleare de la Cernobîl” și o „scurgere de radiații”.

Ministerul Apărării a reamintit că misiunile repetate ale AIEA la Centrala Nucleară de la Cernobîl (în aprilie, iunie, noiembrie 2022 și ianuarie 2023) au confirmat un fond de radiații normal – fără anomalii – pe teritoriul centralei și în zonele înconjurătoare. Raportul AIEA privind situația legată de siguranța nucleară, securitatea fizică nucleară și garanțiile nucleare în Ucraina, elaborat în septembrie 2022, ajunge la concluzia că situația radiațiilor de la Centrala de la Cernobîl este stabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875086