Hot News
Rusia a cerut Serbiei să explice informațiile privind livrările de muniții către Kiev
03/03
„O abordare rațională”: Un ofițer CIA, plin de admirație față de planul lui Putin
03/03

MAE rus: Acordul privind cerealele nu funcționează din cauza sabotajului țărilor occidentale

Foto: RIA Novosti

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că „inițiativa de la Marea Neagră” nu funcționează și că partea ucraineană continuă, din considerente strict politice, să blocheze reluarea funcționării conductei de amoniac Togliatti-Odessa, relatează Interfax.

„Suntem nevoiți să constatăm: „pachetul” de acorduri propus de António Guterres și semnat la Istanbul, la 22 iulie 2022, nu funcționează. Principala problemă este sabotarea de către țările occidentale a punerii în aplicare a Memorandumului Rusia-ONU”, se arată în comunicatul publicat de Ministerul rus de Externe pe site-ul său oficial.

Instituția cu sediul în Piața Smolensk subliniază că „în calea exporturilor de produse agricole rusești se ridică obstacole evidente, oricât de mult ar încerca să-i convingă de contrariul pe toți ceilalți europenii și americanii.

Ministerul de Externe subliniază că o mare parte din cerealele din Ucraina ajung la prețuri de dumping pentru furaje în UE, nu în statele cele mai sărace.

„Pe măsură ce se apropie sfărșitul celui de-al doilea termen (120 de zile) de valabilitate a „Inițiativei Mării Negre” privind exportul de cereale ucrainene, în mass-media apar tot mai multe speculațiile privind evoluția ulterioară a evenimentelor”, se arată în comunicat.

La sugestia Kievului și a Washingtonului se propune ca inițiativa ”nu doar să fie păstrată în parametrii actuali (trei porturi – Odessa, Cernomorsk, Iujnîi pentru 120 de zile cu posibilitatea de prelungire pentru o perioadă similară dacă părțile – Rusia, Turcia și Ucraina – nu se opun), ci să fie extinsă ca durată și sferă de acoperire (imediat pentru un an, cu adăugarea unor porturi suplimentare). „În același timp, se fac încercări stângace de a apela la eforturile ONU în vederea asigurării securității alimentare globale”, a adăugat MAE rus.

„Progrese în punerea în practică a Memorandumului Rusia-ONU privind normalizarea exporturilor noastre agricole tinde către zero. Motivul este nedorința categorică a occidentalilor de a recunoaște a doua parte a ‘pachetului’ Guterres și continuarea aplicării de restricții de către respectivele state”, se arată în comunicat.

MAE rus a subliniat, de asemenea, că „este trecut sub tăcere faptul că autoritățile de la Kiev continuă, din considerente strcit politice, să blocheze reluarea funcționării conductei de amoniac Togliatti-Odessa”. „Prevederi corespunzătoare se regăsesc în ambele acorduri de la Istanbul, transbordarea amoniacului ar fi putut începe odată cu scoaterea alimentelor ucrainene”, a adăugat Ministerul rus de Externe.

Aceeași sursă a anunțat că, în practică, la opt luni de la semnarea acordului, doar o singură parte a „pachetului” – cea privind exportul de alimente ucrainene – a fost pusă în aplicare.

„Începând cu 1 august 2022, peste 23 de milioane de tone de produse (cu precădere (70%) porumb și cereale furajere) au fost transportate în țările cu nivel ridicat al veniturilor (47%), în primul rând în UE, și cel peste medie (34%). Ponderea transporturilor către țările aflate în dificultate este în continuă scădere și se situează deja la 2,6%”, se arată în comunicat.

Ultima ora: 

Negocierile pentru prelungirea acordului privind cerealele au intrat în impas, nereușindu-se rezolvarea unor probleme, a declarat pentru RIA Novosti o sursă apropiată desfășuării discuțiilor.

„Turcia și ONU nu au oprit procesul de negociere, se propun diferite inițiative, variante. Dar s-a creat o situație de impas, când nu este clar dacă inițiativa va fi continuată, dacă vor fi obținute garanții că produsele agricole rusești și amoniacul ajung pe piețele mondiale. Aceste momente trebuie rezolvate în cel mai scurt timp”, a explicat interlocutorul agenției.

În același timp, el nu a exclus ca, prin contacte la cel mai înalt nivel, să se ajungă la un progres în mersul negocierilor.

Astfel de discuții sunt așteptate, trebuie pregătite propuneri concrete, a conchis interlocutorul agenției.

Acordul privind cerealele expiră la 18 martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875089