Hot News
Un expert consideră „ridicolă” versiunea că Nord Stream a fost aruncat în aer cu ajutorul unui iaht
09/03
Tentativa de asasinare a șefului Transnistriei, Vadim Krasnoselski, dejucată
09/03

Reuters: Acordurile petroliere dintre India și Rusia subminează supremația dolarului

Foto: 24newnews.ru

După intrarea în vigoare a sancțiunilor împotriva Moscovei, India a început să cumpere petrol rusesc plătind în dirhami ai Emiratelor Arabe Unite și în ruble, situație care a început să submineze dominația îndelungată a dolarului în comerțul internațional cu petrol, relatează Reuters, citând surse, scrie publicația economică Vedomosti.

Potrivit interlocutorilor agenției de presă, în ultimele trei luni tranzacțiile petroliere încheiate cu Moscova s-au ridicat la o sumă care echivalează cu „câteva sute de milioane de dolari”. În decembrie anul trecut, amintește Reuters, țările G7, Uniunea Europeană și Australia au convenit instituirea unui plafon de preț pentru petrolul rusesc și să interzică furnizarea acestuia la un preț mai mare decât cel stabilit.

Sursele agenției au declarat că unii traderi cu sediul în Dubai, precum și companiile Gazprom și Rosneft, încearcă să obțină plăți în alte monede decât dolarul pentru anumite sorturi de petrol rusesc de nișă, care, în ultimele săptămâni, s-au vândut la un pret de peste 60 de dolari pe baril. Se precizează că astfel de livrări reprezintă o mică parte din volumul total de petrol vândut de Rusia în India, și, probabil, nu încalcă sancțiunile. Cu toate acestea, efectuarea plăților în dirhami ar putea deveni mai dificilă pe fondul noilor sancțiuni impuse de Marea Britanie și SUA, care, în februarie, au inclus banca rusă MTS, cu sediul în Abu Dhabi, pe lista neagră, scrie Reuters.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, citată de Reuters, în 2022, India și-a majorat de 16 ori importurile de petrol rusesc în 2022, ceea ce reprezintă aproape o treime din totalul livrărilor către această țară. Autoritățile de la New Delhi au pregătit baza pentru reglementarea schimburile comerciale cu Moscova în rupii indiene în cazul unor noi sancțiuni, dacă nu vor mai putea fi efectuate operațiuni în ruble, au adăugat sursele.

La 13 noiembrie 2022, publicația Indian Express a anunțat că autoritățile indiene intenționează să dubleze volumul schimburilor comerciale cu Rusia folosind rupii în procedurile de plăți. Comerțul dintre cele două țări a crescut în mare parte pe fondul creșterii importurilor de petrol rusesc de către India. La momentul respectiv s-a precizat că India obișnuia să importe mai puțin de 1% din totalul petrolului brut din Rusia, iar acum importă aproximativ 22% din necesarul său. În octombrie, Rusia a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Indiei, depășind Irakul și Arabia Saudită, menționa ziarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875098