Hot News
Marea Britanie a decis să trimită Ucrainei muniția cu uraniu sărăcit
21/03
Xi Jinping a declarat că vizita sa în Rusia corespunde logicii istorice
22/03

Putin și Xi Jinping au semnat declarații privind cooperarea economică și adâncirea parteneriatului

Foto: 360tv.ru

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și președintele Chinei, Xi Jinping, au semnat două declarații comune – una privind planurile de cooperare economică și alta de adâncire a parteneriatului (în imagine), a anunțat agenția RIA Novosti, preluată de cotidianul Vedomosti.

Consilierul președintelui rus, Iuri Ușakov, a anunțat că, în cadrul vizitei liderului chinez la Moscova, au fost semnate peste 10 documente. Cei doi președinți au semneat „direct” două documente principale – declarația privind planul de dezvoltare a direcțiilor cheie de cooperare economică până în 2030, precum și declarația cu privire la adâncirea relațiilor, a parteneriatului atotcuprinzător și a conlucrării strategice.

Ce de-a doua declarație, în special, spune că puterile nucleare nu trebuie să desfășoare arme nucleare în afara teritoriilor lor și trebuie să le retragă din străinătate. Documentul subliniază, de asemenea, importanța Declarației comune a liderilor celor cinci state dotate cu arme nucleare privind prevenirea războiului nuclear și neadmiterea unei curse înarmărilor. Declarația, pregătită la inițiativa Rusiei, a fost semnată la 3 ianuarie 2022 de șefii Marii Britanii, Chinei, Rusiei, Statelor Unite și Franței.

În plus, China și Rusia au reafirmat, în declarația de astăzi, că Tratatul de neproliferare a armelor nucleare, care a intrat în vigoare la 5 martie 1970, este „piatra de temelie a mecanismelor internaționale de dezarmare nucleară”. Peste 170 de țări sunt părți la tratat, cu excepția Israelului, Indiei, Pakistanului, Sudanului de Sud și Coreei de Nord.

După ce la Kremlin s-au încheiat discuțiile dintre cei doi președinți, Vladimir Putin le-a calificate drept reușite și constructive. În opinia lui, cooperarea economică rămâne prioritară în relațiile bilaterale. La rândul său, Xi Jinping a declarat că întâlnirea cu președintele rus a fost productivă.

La 20 martie, Xi Jinping a sosit la Moscova într-o vizită de trei zile. El și-a exprimat convingere că vizita lui de lucru se va dovedi fructuoasă și ”va imprima un nou impuls dezvoltării sănătoase și stabile a relațiilor dintre China și Rusia”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875087