Hot News
Polianki a explicat tratamentul inuman aplicat prizonierilor de Ucraina
28/03
Patrușev: SUA, cel mai mare dictator al lumii
28/03

Generalul rus, despre adevăratele consecințe ale folosirii munițiilor cu uraniu sărăcit

Șeful Trupelor de protecție chimică, biologică și împotriva radiațiilor ale Forțelor Armate ale Rusiei, Igor Kirillov/ Foto: Ministerul Rus al Apărării

Declarație de presă a general-locotenentului Igor Kirillov, șeful Trupelor de apărare împotriva radiațiilor, chimică și biologică ale Forțelor Armate Ruse, cu privire la consecințele furnizării de muniție cu uraniu sărăcit regimului de la Kiev

Principalele teze

La 21 martie, adjunctul secretarului britanic al Apărării, Annabel Goldie, a declarat că Regatul Unit va trimite Ucrainei „obuze de perforare cu conținut de uraniu sărăcit”.

  • În conflicte armate, muniție cu uraniu sărăcit a fost folosită exclusiv de țările NATO. În anii 2003-2004, Statele Unite au folosit pe scară largă muniție cu uraniu sărăcit în atacurile asupra unor obiective din orașele irakiene. În total, potrivit estimărilor ONU, Statele Unite au consumat nu mai puțin de 300 de tone de uraniu sărăcit în Irak. Ca urmare, situația radiațiilor creată în orașul Fallujah a fost considerabil mai gravă decât la Hiroshima și Nagasaki după bombardamentele nucleare americane.

Potrivit datelor guvernului irakian, în 2005, incidența bolilor canceroase, ca urmare a utilizării muniției cu uraniu sărăcit, a crescut, la              nivelul țării, de la 40 la 1.600 de cazuri la 100.000 de locuitori. În țările din fosta Iugoslavie se înregistrează o creștere de 25% a                          cazurilor de cancer.

  • În raportul ”Consecințele pentru sănătatea omului și a mediului înconjurător a folosirii de către armata SUA a muniției cu uraniu sărăcit”, document elaborat de Institutul pentru politica mediului al armatei SUA și prezentat Congresului american în 1994, se arată: „Nu există tehnologie care să reducă gradul de toxicitatea a uraniului sărăcit… Curățarea zonelor unde se folosește muniție cu uraniu sărăcit este extrem de dificilă”.
  • După folosirea obuzelor cu uraniu sărăcit, importante suprafețe de teren agricol din Ucraina vor fi contaminate. Prin intermediul transportului auto, substanțele radioactive se vor răspândi pe restul teritoriului. Acest lucru va cauza daune economice enorme complexului agroindustrial al Ucrainei, ducând la prăbușirea exporturilor de produse agricole de pe teritoriul ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874991