Hot News
Lavrov: Țările europene încep să realizeze consecințele economice ale finanțării Ucrainei
31/03
Ajamu Baraka: Zelenski a dezvăluit minciunile șefului Pentagonului și ale presei despre Artiomovsk
01/04

Opoziția austriacă a părăsit sala parlamentului în semn de protest față de mesajul lui Zelenski

Foto: TASS

Deputații din partea formațiunii de opoziție Partidul Austriac pentru Libertate (APS) au părăsit sala de ședințe a Consiliului Național (Camera Inferioară a parlamentului țării) în semn de protest față de discursul prin videoconferință al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Potrivit relatărilor publicației Der Standard, parlamentarii au lăsat pe locurile lor pancarte pe care scria „Locuri pentru pace” și „Locuri pentru neutralitate”, relatează agenția TASS.

În discursul său adresat parlamentarilor austrieci, Zelenski a mulțumit Vienei pentru sprijinul acordat Kievului pe linie umanitară, pentru restabilirea capacității de funcționare a infrastructurii energetice a Ucrainei și pentru deminarea teritoriilor devenite zonă de război. El a mai afirmat că teritoriul minat al Ucrainei „este de peste două ori mai mare decât suprafața Austriei”.

Potrivit postului de televiziune PULS 24, și în fața clădirii parlamentului s-a format un miting împotriva discursului liderului ucrainean. Câteva zeci de manifestanți au ținut steaguri ale Rusiei și Austriei, precum și afișe cu lozinci în sprijinul păcii și neutralității republicii. Ei au desfășurat bannere pe treptele de la intrarea principală în parlament, cu apeluri la ridicarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei și de a interzice intrarea tehnicii militare a NATO pe teritorul țării.

Anterior, președintele APS Herbert Kickl a calificat discursul lui Zelenski drept o „încălcare a neutralității Austriei” și a declarat că este inadmisibil ca parlamentul austriac să fie transformat într-o „platformă de propagandă a unui stat beligerant”. Președintele ucrainean s-a adresat deputaților Consiliului Național la invitația președintelui Camerei Inferioare, Wolfgang Sobotka. Discursul liderului ucrainean este considerat oficial un „eveniment de sine stătător” desfășurat înaintea următoarei sesiuni parlamentare, întrucât Partidul Austriac pentru Libertate s-a opus includerii discursului lui Zelenski pe ordinea de zi a legislativului.

Potrivit unui sondaj sociologic publicat de revista austriacă Profil pe 11 martie, APS este cea mai populară forță politică din țară (31%). Partidul Popular Austriac (22%) și Verzii (10%) se bucură, însumat, de sprijinul a 32% dintre austrieci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875041