Hot News
Riabkov, despre gestul de bunăvoință al Rusiei față de SUA
31/03
Opoziția austriacă a părăsit sala parlamentului în semn de protest față de mesajul lui Zelenski
01/04

Lavrov: Țările europene încep să realizeze consecințele economice ale finanțării Ucrainei

Foto: Serviciul de presă al MAE rus

Un fragment din interviu acordat de Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse (în dreapta imaginii), agenției de presă cubaneze Prensa Latina:

Întrebare: – Ținând cont de operațiunea militară specială din Ucraina, care sunt principalele direcții de activitate a diplomației ruse?

Serghei Lavrov: – Munca ministerului nostru și, în general, activitatea de politică externă a Rusiei, este la vedere. Zilnic, practic, facem comentariile și evaluările noastre. Nu avem nimic de ascuns. Scopul și obiectivele operațiunii militare speciale au fost clar stabilite de președintele Rusiei, Vladimir Putin, în discursul său din februarie 2022. Ele rămân neschimbate.

Nu mai putem tolera politica Occidentului, care a decis încă o dată să aleagă teoria și practica nazistă pentru a declara, de această dată, un război hibrid împotriva Federației Ruse. Un război care se duce cu mâinile armatei ucrainene, din ordinul regimului de la Kiev. După cum declară chiar liderii ucraineni, dacă Ucraina nu va continua să primească arme tot mai ofensive, vor pierde. Este o mărturisire caracteristică. Și care înseamnă un singur lucru: Occidentul este participant direct la acest război. Fără el, s-ar fi terminat de mult și ar fi permis îndepărtarea amenințărilor care au ”atârnat” deasupra întregii populații vorbitoare de limbă rusă a țării numită Ucraina de la lovitura de stat din 2014. Acolo s-a interzis învățământul în limba rusă, folosirea limbii ruse chiar și acasă, ca să nu mai vorbim de închiderea mijloacelor de informare în masă. Acest regim a fost folosit de Occident nu numai pentru a distruge tot ce este rusesc și care a existat dintotdeauna, de-a lungul istoriei acestor meleaguri, în Ucraina modernă, dar și pentru a crea pe teritoriul acestei țări amenințări directe la adresa securității Federației Ruse, inclusiv crearea de baze militare și alte infrastructuri ale Alianței Nord-Atlantice.

Nu am avut altă opțiune după ce toate încercările noastre de a obține o soluționare politică prin punerea în aplicare a Acordurilor de la Minsk, după care prin convenirea, în decembrie 2021, a unui acord cu SUA și NATO privind garanții reciproce, securitate egală și indivizibilă, au fost respinse.

Toți cei interesați de ceea ce se întâmplă și care sunt cât de cât obiectivi știu exact despre ce este vorba. În cazul nostru, noi nu avem nimic de ascuns. Luptăm pentru condiții de securitate ale țării noastre. Condiții care, în ultimii treizeci de ani, au fost distruse consecvent de Occident, în primul rând de SUA, care au făcut praf toate tratatele din sfera stabilității strategice. În cadrul operațiunii militare speciale luptăm pentru soarta oamenilor pe care regimul de la Kiev i-a amenințat public că îi va nimici și i-a declarat teroriști.

Noi apărăm destinele acestor oameni, drepturile lor în deplină conformitate cu Carta ONU, cu convențiile internaționale de autodeterminare a modului în care ei vor să trăiască mai departe pe pământuri care, de secole, au aparținut strămoșilor lor. O astfel de autodeterminare a avut deja loc în 2014, în Crimeea. În 2022, a avut loc în Republica Populară Donețk, Republica Populară Lugansk, în regiunile Zaporojie și Herson. Asta este o realitate pe care nimeni nu o poate ignora.

Întrebare: – Știm că Rusia se confruntă cu un război economic de amploare. Occidentul însuși înțelege acum că această politică eșuează și încearcă să exercite presiuni asupra altor țări din Asia, Africa și America Latină pentru a se alătura politicii lui. Ce puteți spune în acest sens?

Serghei Lavrov: – Această politică a eșuat, la fel ca și planul Occidentului de a slăbi drastic Rusia, de a-i aplica o înfrângere strategică „pe câmpul de luptă”, cum au declarat ei. Bineînțeles, cu mâinile ucrainenilor și a unui număr tot mai mare de mercenari occidentali care își găsesc sfârșitul pe câmpurile de luptă din Ucraina.

Trei sferturi dintre statele lumii, mai ales din Asia, America Latină și Africa, nu s-au alăturat sancțiunilor. Aceste țări sunt șantajate constant, amenințate, li se promite că nu vor mai primi finanțare și că vor avea probleme cu obținerea de împrumuturi de la FMI și Banca Mondială. Li se cere să voteze la ONU și în alte organizații internaționale în favoarea rezoluțiilor de condamnare a Federației Ruse. Asta se întâmplă.

Știm prin ce metode lipsite de scrupule, literalmente banditești, se obțin adesea aceste voturi. Știm foarte bine acest lucru. Sunt șantajate cu toate mijloacele: cu existența unor conturile bancare în SUA, dar și cu faptul că copiii ambasadorilor, ai personalităților acestor țări studiază în Occident. Așa ceva nu poate fi numită diplomație. Este cel mai curat șantaj, este lovitură sub centură. Nu-mi amintesc să fi existat așa ceva nici chiar în timpul Războiului Rece.

Dar trei sferturi din lume – este acel grup de țări pe care noi îl numim Majoritate Mondială și care adoptă uneori măsuri pe care ele însele nu le prea aprobă când votează, nu aderă la sancțiuni și nu au de gând să o facă. Tot mai multe țări încep să înțeleagă că a face jocul Occidentului și a-i urma orbește calea poate fi la un moment dat periculos pentru ele însele. Nimeni nu știe cine va fi anul viitor sau în anul următor, declarat de americani ca o amenințare, o țintă, care, atacată sau izolată, ar putea juca un rol pozitiv în alegerile prezidențiale americane sau în alegerile legislative de la jumătatea mandatului. La americani, totul are legătură cu interesele lor meschine și egoiste.

Acum s-a desfășurat al doilea „summit pentru democrație”, organizat de președintele SUA, Joe Biden. Cercul invitaților este ilustrativ. Nu poate fi vorba despre vreun criteriu coerent. Singurul dintre ele este loialitatea nu atât față de democrația americană, cât față de actualul Partid Democrat din SUA.

În privința sancțiunilor. Da, ne confruntăm cu anumite dificultăți. Dar le depășim, spre stupefacția celor care au profețit prăbușirea economiei rusești, destrămarea țării și așa mai departe. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a formulat nu o dată în ultimul timp, o evaluare detaliată a eforturilor depuse de Guvern, a rezultatelor care, spre surprinderea multora în Occident și a unor experți din Rusia, au fost obținute…

Diplomația noastră creează activ condiții pentru ca acestea să fie de maximă eficiență. Participăm la negocierile ministerelor noastre cu partenerii lor străini în vederea creării unor mecanisme independente de Occident și pentru livrarea de produse, pentru finanțarea și asigurarea ei.

Pot și sunt obligat să spun că, în această activitatea a noastră, suntem inspirați de exemplul Cubei, care trăiește de multe decenii sub sancțiunile ilegale ale SUA, încă în vigoare în pofida voinței politice clar exprimate de majoritatea covârșitoare a țărilor membre ale ONU, cu excepția a trei sau patru state care nu sunt independente. An de an, această poziție este reafirmată, cu ignorarea totală a SUA…

Țările europene văd ce se întâmplă cu economiile lor într-o situație în care sunt forțate să finanțeze nu doar războiul din Ucraina, ci și viața de zi cu zi din această țară din cauza incapacității regimului de la Kiev de a face față acestui lucru și de a face ceva în acest domeniu. Europa își pierde avantajele competitive, precum un continent care a fost forțat să abandoneze gazul rusesc ieftin și care se apropie de linia dezindustrializarii, așa încât afacerile europene pleacă în Statele Unite.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874994