Hot News
Johnson i-a cerut președintelui Putin să-i acorde cetățenie rusă
02/04
Din mass-media română. ”Adevărul”: Refugiații ucraineni primesc ultimatumuri să părăsească locuințele
02/04

Zaharova a răspuns la rezoluția Parlamentului francez privind ”holodomorul”

Clădirea Palatului Bourbon din Paris, unde se află Camera Inferioară a Parlamentului Francez, Adunarea Națională/ Foto: RIA Novosti

Rezoluția Adunării Naționale a Franței prin care marea foamete care a făcut, în anii 1932-1933, ravagii în URSS drept „genocid al populației ucrainene” este un exemplu de speculații vădite pentru a justifica militarizarea republicii postsovietice, a declarat reprezentanta oficială a MAE rus, Maria Zaharova, al cărei comentariu a fost postat pe site-ul oficial al Ministerului de Externe, scrie agenția RIA Novosti.

„Această nouă acțiune lipsită de conținut și fără sens a Parisului menită, chipurile, să ”restabilească dreptatea istorică’, organizată în grabă pentru a face pe placul regimului de la Kiev și condimentată din plin cu abordări înguste și zel pro-ucrainean, este un exemplu ilustrativ de speculații evidente la care Parisul este dispus să meargă pentru a-i convinge pe cetățeni de necesitatea de a alimenta un conflict armat aflat departe de granițele propriei țări”, a arătat Zaharova.

Rusia se confruntă din nou cu fățărnicia și rusofobia oponenților săi europeni, a declarat reprezentanta oficială a MAE rus.

„Refuzând o evaluare obiectivă a evenimentelor istorice, parlamentarii francezi se străduiesc să împartă o tragedie comună a popoarelor URSS pe criterii naționale. Pentru a face pe placul conjuncturii, Parisul aruncă cu cinism ca informație inutilă memoria rușilor, belorușilor, kazahilor, kârghizilor și a altor locuitori din regiunile sudice ale Federației Ruse, Povoljie (zona Volgăi mijlocii și inferioare – n.r.), Ural, din Asia Centrală, care au avut și ei de suferit din cauza acestei calamități de proporții”, a subliniat diplomatul.

Potrivit spuselor sale, încercările parlamentarilor francezi de a pune semnul egalității între foametea de la începutul anilor ‘1930 și grozăvii precum Holocaustul sau genocidul din Ruanda, din 1994, a cărei responsabilitate indirectă a fost recunoscută de Paris, par cinice, dar absolut în tradițiile standardelor duble ale „Occidentului colectiv”.

„Zelul antirusesc al deputaților francezi arată deosebit de respingător, având în vedere că Franța însăși nu a închis nici până acum pagina crimelor sale din perioada colonială”, a subliniat ea.

La sfârșitul lunii martie, membrii Adunării Naționale a Franței (Camera Inferioară a parlamentului) au adoptat o rezoluție prin care au recunoscut drept genocid „holodomorul” din Ucraina din anii 1932-1933.

În Ucraina este în vigoare o lege care recunoaște drept ”genocid al poporului ucrainean” foametea din 1932-1933, pe care autoritățile de la Kiev, denaturând datele istorice, o numesc „holodomor”. Dar nu doar Ucraina s-a confruntat, atunci, cu o lipsă acută de alimente, ci și multe alte zone agricole din URSS, inclusiv Caucazul de Nord, regiunea Volgăi Inferioare și Mijlocii, o mare parte din regiunea Centrală a Cernoziomului, Kazahstan, Siberia de Vest și Uralii de Sud.

Potrivit diferitelor estimări, șapte până la opt milioane de oameni au murit de foame, dintre care aproximativ trei milioane și jumătate în Ucraina, două milioane în Kazahstan și Kîrgîzstan și până la două milioane și jumătate în Federația Rusă. De foamete a suferit întreaga populație multinațională din zonele cuprinse de calamitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875052