Hot News
Peskov a respins ideea de a face din Marea Neagră ape NATO
13/04
Die Welt: UE va trebui să restituie activele rusești înghețate
14/04

Ucrainenii au hărțuit pe rețelele de socializare o tânără de 15 ani pentru că citește literatură rusă

Foto: Readovka

Margarita (numele este schimbat) locuiește la Kiev de când se știe. Cu ceva timp în urmă, a decis să creeze un blog de cărți unde a început să vorbească despre operele clasicilor ruși și să scrie recenzii la cărți din literatura engleză. În plus, Margarita a avut o participare activă pe unul dintre chaturile unde se dezbat cărți. Cu unii dintre participanți s-a împrietenit, dar imediat a intrat în vizorul celor care nu acceptă „lumea rusă” sub nici o formă de manifestare a acesteia, relatează Readovka.

Potrivit site-ului, îndemnul la hărțuirea tinerei recenzente a fost postat pe Twitter de o femeie în vârstă de aproape 30 de ani. În postarea ei, ucraineanca a acuzat-o pe adolescentă că s-a împrietenit cu o „gașcă de prietene rusoaice” și a numit-o pe Margarita „o găina kațap” (”kațap” este o poreclă disprețuitoare folosită de unii ucraineni la adresa rușilor – n.r.), după ce a discutat cu ea pe un chat creat special pentru dezbateri pe teme de literatură, într-un mediu prietenos. Fata a fost nevoită să iasă din conversație, pentru propria ei liniște, retrăgânduse pe alte platforme, dar nu a renunțat la pasiunea ei.

„Persecuțiile” ucrainene din cauza cărților în limba rusă generează, pe rețelele de socializare, discuții care se întind pe foarte multe pagini. Se încearcă, de asemenea, blocarea magazinelor unde se vând cărți în limba rusă. Răspunzându-le ”luptătorilor pentru independență” care o hărțuiesc, Margarita subliniază că fiecare are dreptul la alegere personală ce să citească și în ce limbă.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Cine nu a citit literatură rusă, mai ales clasici ruși, a pierdut enorm. În general, cultura rusă este o cultură aparte. Rusia adăpostește un tezaur exclusiv. Superioritatea ei este în afara timpului. Este de ordin mistic. Trebuie să fii de rea credință sau ,,criminal cultural” să nu recunoști sau să anulezi valoarea unor scriitori ca Dostoievski, Cehov, Tolstoi, Turgheniev, Pușkin, Bulgakov, Soljenițîn. Dar filmele lui Tarkovski, dar picturile lui Rubliov? Dar icoanele rusești, despre care Trubețkoi spunea că sunt culmea artei universale, pentru că ele zugrăvesc divinul? Iar faptul că hărțuiești o tânără de 15 ani, iubitoare de carte, mi se pare un gest josnic. Cultura unei țări n-ar trebui să aibă nici o legătură cu politica lumii. Este foarte clar că Rusia și Ortodoxia le stă în gât ca un os, nu numai Ucrainei ci și tuturor neprietenilor știuți și neștiuți. Ceea ce nu înțeleg ei este faptul că binecuvântarea lui Dumnezeu acoperă această fabuloasă țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875048