Hot News
Ucrainenii au hărțuit pe rețelele de socializare o tânără de 15 ani pentru că citește literatură rusă
13/04
„A rămas puțin”. La Kiev se vorbește despre o catastrofă din cauza greșelii lui Zelenski
14/04

Die Welt: UE va trebui să restituie activele rusești înghețate

Steagurile cu simbolurile Uniunii Europene la clădirea Comisiei Europene din Bruxelles/ Foto: RIA Novosti

Comisia Europeană a recunoscut că activele înghețate ale Băncii Rusiei vor trebui restituite după încheierea conflictului din Ucraina, scrie ziarul Die Welt, citând un document confidențial, relatează RIA Novosti.

„Poate Uniunea Europeană să folosească acești bani pentru reconstrucția Ucrainei? Voință politică există. Dar barierele juridice sunt înalte, iar Comisia ajunge la o concluzie care ne readuce cu picioarele pe pământ: activele înghețate nu pot fi atinse, deoarece, la un moment dat, când conflictul se va încheia, ele vor trebui restituite Rusiei”, se arată în articolul din Die Welt.

Potrivit publicației, oficialii europeni au propus ca fondurile rusești găsite să fie trecute sub dobândă, pentru ca banii astfel încasați să fie puși la dispoziția Ucrainei în vederea refacerii infrastructurii țării. În pofida numeroaselor declarații ale Comisiei Europene privind posibila utilizare a activelor rusești înghețate pentru nevoile de reconstrucție ale Ucrainei, nu există, în UE, nici o bază legislativă pentru astfel de acțiuni.

„Comisia propune ca rezervele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei să fie investite în obligațiuni guvernamentale europene și preconizează un randament anual de 2,6%. În opinia autorităților, această măsură de urgență este, probabil, posibilă din punct de vedere legal”, a relatat ziarul.

După cum au precizat mai mulți interlocutori anonimi ai publicației germane, Comisia Europeană se confruntă acum cu dificultăți în identificarea activelor rusești din străinătate, deoarece multe țări europene au refuzat să furnizeze date privind localizarea exactă a acestora.

Luni, Süddeutsche Zeitung a anunțat, citând surse, că Executivul comunitar nu știe încă unde se află rezerve rusești înghețate în valoare de 300 de miliarde de euro.

„Vânătoarea după comoara lui Nabiullina (Elvira Nabiullina, președinta Băncii Centrale a Rusiei, n.r.) s-a dovedit mai dificilă decât s-a crezut”, a constatat Die Welt.

După începerea operațiunii speciale din Ucraina, Occidentul a intensificat presiunea sancțiunilor asupra Moscovei, în special prin înghețarea unor active rusești în valoare de sute de miliarde de dolari. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a calificat ceea ce se întâmplă drept furt și a reamintit că el continuă de ani de zile. Potrivit diplomatului, începând din 2014, UE a ștampilat numeroase decizii nelegitime și nefondate de înghețare a proprietăților cetățenilor și companiilor rusești, iar „acum a pus ochii și pe fondurile de stat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875077