Hot News
La ONU se discută despre funcționarea băncilor rusești în sistemul SWIFT
13/04
Ucrainenii au hărțuit pe rețelele de socializare o tânără de 15 ani pentru că citește literatură rusă
13/04

Peskov a respins ideea de a face din Marea Neagră ape NATO

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov/ Foto: RIA Novosti

Marea Neagră nu va deveni niciodată ape NATO, pentru că ar trebui să fie o mare a colaborării, cooperării și securității, a declarat reprezentantul oficial al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de cotidianul Izvestia.

„Marea Neagră nu este sortită să devină niciodată ”o mare a NATO”. Este o mare comună pentru toate statele riverane, ea trebuie să fie o mare a colaborării, cooperării și securității. În plus, aceasta trebuie să fie o securitate indivizibilă”, a subliniat Peskov adresându-se jurnaliștilor.

Așa a comentat secretarul de presă al președintelui rus propunerea formulată de ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, potrivit căruia Marea Neagră trebuie să devină ape demilitarizate interioare ale Alianței Nord-Atlantice.

Peskov a precizat, totodată, că declarația în sine a șefului diplomației ucrainene se bazează pe o contradiție, deoarece noțiunile ”NATO” și „demilitarizare” se exclud reciproc.

Despre necesitatea de a transforma Marea Neagră în ape ale Alianței, Kuleba a vorbit în cadrul Conferinței de la București privind securitatea regională. Cu același prilej, el a îndemnat la demilitarizarea spațiului maritim, astfel încât „țările care ascultă de lege să o poată folosi pentru comerț și călătorii”. În plus, ministrul și-a exprimat regretul față de lipsa unei strategii occidentale pentru Marea Neagră.

Ca răspuns, Andrei Klimov, vicepreședintele Comitetului pentru afaceri internaționale al Consiliului Federației, a subliniat că țări NATO, precum România, Bulgaria și Turcia, au oricum acces la Marea Neagră. Senatorul a adăugat că, dacă Dmitri Kuleba speră ca Rusia să intre în Alianță, un asfel de pas nu este planificat.

Pe 22 martie, Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a declarat că Administrația Statelor Unite intenționează ca până în iunie anul curent să pregătească o strategie pentru regiunea Mării Negre, care să includă componente politice și economice.

Blinken a mai amintit că trei dintre cele șase țări care au ieșire la Marea Neagră sunt membre NATO, Ucraina fiind un aliat important al Statelor Unite. Prin urmare, strategia SUA în această regiune se va concentra pe probleme de securitate, precum și pe intensificarea cooperării politice, economice și energetice.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Administrația Statelor Unite intenționează să pregătească o strategie pentru regiunea Mării Negre??? Nu, zău! Dar în ce calitate, au cumva și ei ieșire la Marea Neagră, s-a schimbat geografia lumii? Să-și vadă ei de Oceanul Atlantic și de Oceanul Pacific, că parcă pe acolo se află SUA. Încep iarăși celebrele ,,misiuni de pace” cu care au aburit lumea și în urma cărora încep războaie în zonele unde își vâră ei nasul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875186