Hot News
Zaharova a amintit parabola lui Iuda după ce Polonia a refuzat cerealele ucrainene
16/04
Premiera filmului ”Provocarea”, realizat parțial în spațiul cosmic, a avut loc în Orașul Stelelor
17/04

Ambasada Rusiei a condamnat declarația Ministerului de Externe al Moldovei cu privire la un tribunal special

Clădirea Parlamentului Republicii Moldova la Chișinău/ Foto: RIA Novosti

Ambasada Rusiei în Republica Moldova a calificat drept nefondată și pripită declarația Ministerului de Externe și Integrării Europene, după ce pe internet a apărut o înregistrare video cu moartea unui presupus militar ucrainean, informează agenția RIA Novosti.

Anterior, Ministerul de Externe de la Chișinău a declarat că susține inițiativa Kievului privind înființarea unui tribunal special pentru condamnarea Rusiei. Instituția i-a acuzat pe militarii ruși că ar fi „executat” un prizonier de război ucrainean.

„În legătură cu apariția pe internet a unui fișier media cu decapitarea unui presupus militar „ucrainean”, la adresa statului nostru au urmat, din partea Ministerului de Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, acuzații pripite și nefondate. Atragem atenția asupra faptului că, în prezent, nu a fost stabilită autenticitatea înregistrării video, nici naționalitatea persoanelor în uniforme de camuflaj. Procuratura Generală a Federației Ruse a inițiat o verificare a acestui episod”, a precizat ambasada rusă într-un comunicat difuzat presei.

Misiunea diplomatică a subliniat că, de regulă, un verdict se pronunță pe baza unor dovezi și fapte irefutabile.

„O întrebare rezonabilă, dar în același timp retorică: de ce Ministerul de Externe al Republicii Moldova preferă „să nu vadă” crimele de război comise de Forțele Armate ale Ucrainei și dovedite de o comisie internațională independentă a ONU, crime ce includ tortura barbară și executarea soldaților ruși luați prizonieri, masacrarea populației civile și distrugerea intenționată a Donbassului?” – se arată în declarație.

După cum a declarat, anterior, Ministerul Apărării al Rusiei, marea majoritate a prizonierilor de război ruși din Ucraina sunt bătuți și nu pot lua legătura cu rudele lor, iar mai mult de jumătate dintre ei sunt forțați să apară în videoclipuri de propagandă. Deseori, oamenii se întorc din prizonierat cu răni: dinți lipsă, oase rupte și alte leziuni.

Nu o dată pe internet au apărut videoclipuri cu soldați ruși masacrați sau torturați. Astfel, în noiembrie anul trecut a apărut o înregistrare video unde militari ucraineni execută prin impușcare mai mulți soldați ruși care se predaseră și erau întinși pe pământ. Potrivit președintelui Consiliului pentru Drepturilor Omului al Rusiei, Valeri Fadeev, incidendul a avut loc în satul Makeevka, din Republica Lugansk. Au apărut, de asemenea, imagini unde militari ruși luați prizonieri erau împușcați în picioare. În plus, potrivit serviciului de presă al Comiterului de Investigație al Rusiei, militarii care s-au întors din prizonieratul ucrainean au vorbit despre torturi: în timpul interogatoriilor sunt împușcați în picioare, li se taie degetele, sunt bătuți cu bare metalice și li se aplică șocuri electrice.

Anterior, Comisia de anchetă a Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina a afirmat într-un raport că soldații ucraineni au comis crime de război, executând și torturând prizonieri de război ruși. Misiunea ONU a anunțat 25 de cazuri de masacrare a prizonierilor de război ruși de către trupele ucrainene. În plus, Ucraina nu a deschis dosare penale împotriva soldaților săi care i-au împușcat prizonieri de război ruși, deși au fost documentate mai multe execuții, a declarat șeful Biroului Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), Volker Türk.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Ministerul de Externe al Republicii Moldova vede doar ceea ce i se spune să vadă, conform indicațiilor din afară. Când ești mic și ai o gură mare ca o broască, s-ar putea ca într-o zi să regreți că ai orăcăit aiurea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875154