Hot News
Din greșeală, Congresul SUA a dezvăluit planurile lui Biden pentru Ucraina
16/04
Ambasada Rusiei a condamnat declarația Ministerului de Externe al Moldovei cu privire la un tribunal special
16/04

Zaharova a amintit parabola lui Iuda după ce Polonia a refuzat cerealele ucrainene

Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova/ Foto: TASS

Reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a comentat decizia Poloniei de a interzice importurile de cereale din Ucraina, relatează agenția TASS.

„Pe scurt despre acordul cerealier. Ca să zic așa, De Paște, Iuda s-a înecat cu cereale”, a anunțat diplomatul, aluzie la pasajul din Evanghelia după Matei despre Iuda, care, cuprins de regrete, „a aruncat arginții în templu, a ieșit, a plecat și s-a spânzurat”.

Sâmbătă, guvernul Poloniei a introdus o interdicție temporară asupra importurilor de cereale ucrainene și a autorizat agențiile de resort să ia măsuri pentru stabilizarea pieței cerealelor din țară. În același timp, se precizează faptul că miniștrii agriculturii și tehnologiei se află în contact permanent cu autoritățile ucrainene pentru a rezolva situația cu livrările de cereale.

Polonia nu a fost prima țară care a luat o astfel de decizie, menționează TASS. Cu două zile mai devreme, la 13 aprilie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale din Slovacia a interzis prelucrarea și vânzarea de cereale și făină ucrainene pe teritoriul țării. Motivul a fost prezența, în respectivele produse, a unor pesticide interzise în UE.

Împotriva importurilor de cereale ucrainene în Polonia s-au ridicat fermierii polonezi, care au blocat, pe 12 aprilie, liniile de cale ferată pe unde intră în țară cerealele aduse din Ucraina. Ministrul Agriculturii, Robert Telus, a declarat că livrările de cereale nu vor dura mult, deoarece Kievul a anunțat deja că va suspenda curând transporturile de cereale în țara vecină.

După protestul fermierilor din localitatea poloneză Szczecin din cauza afluxului de cereale ucrainene, statele membre ale UE i-au cerut, pe 23 martie, președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să intervină în criza privind livrările de cereale ucrainene în Europa. Pe lângă Polonia, cu probleme similare s-au confruntat fermieri din România, Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă și Slovacia.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Cine are urechi de auzit să audă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875115