Hot News
Rusia a creat un „triunghi al morții” ce amenință SUA
23/04
Prigojin: În rândurile armatei ucrainene au început revoltele
23/04

În Transcarpatia oamenii refuză să fie demontat monumentul soldaților sovietici

Foto: dzen.ru

Autoritățile din satul Lisiciovo din regiunea Transcarpatia, în vestul Ucrainei, au refuzat să demonteze monumentul închinat soldaților sovietici care au murit în Marele Război pentru Apărarea Patriei, a anunțat canalul de Telegram ”Decolonizare. Ucraina”, preluat de agenția TASS.

În documentul postat de autori pe respectivul canal al rețelei de socializare Telegram se arată că problema demontării monumentului a fost discutată de autorități cu locuitorii satului, dar sătenii s-au pronunțat în unanimitate pentru păstrarea lui. Textul subliniază, de asemenea, că eventuala demolare a monumentului ar „anula contribuția celor care și-au dat viața în lupta împotriva fascismului”.

În Ucraina, lupta împotriva monumentelor dedicate personalităților sovietice și rusești a început în 2015, după adoptarea legii privind așa-numita ”decomunizare”. Până la începutul anului 2022, autoritățile țării au demolat peste 2.500 de monumente și au schimbat numele a peste 900 de localități și a aproximativ 50.000 de străzi. În 2022 a început un nou val al luptei împotriva a tot ce amintește de istoria, de cultura rusă și sovietică. Ministerul Culturii al Ucrainei a declarat că în 2022 au fost redenumite 9.859 de localități și au fost demolate 145 de monumente legate de Rusia. Potrivit datelor ministerului, anul trecut au fost demolate 28 de monumente închinate poetului Aleksandr Pușkin, nouă monumente dedicate scriitorului Maksim Gorki și patru monumente ridicate în onoarea comandantului Aleksandr Suvorov. De asemenea, au fost demolate peste 20 de monumente dedicate soldaților sovietici.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Dau dovadă de mare ,,eroism” autoritățile din Ucraina! Au ajuns să se lupte cu morții, demolând monumente, schimbând denumirea unor localități sau străzi. Se luptă cu Dumnezeu închizând sau demolând biserici. Pentru asemenea fapte ,,eroice” își pot acorda singuri medalii. Vai de sufletele lor, când vor trebui să dea socoteală pentru toate astea! Istoria și cultura rusă nu o pot schimba, ele sunt întipărite în mintea și inima oamenilor. Pământul pe care calcă este îmbibat de sângele a milioanelor de soldați și civili uciși pentru că și-au apărat țara. Dar, așa cum spunea Seneca ,,cei care uită trecutul, neglijează prezentul și se tem de viitor au o viață foarte scurtă și foarte agitată”.
    Cinste localnicilor din Lisiciovo că s-au opus unei hotărâri barbare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875097