Hot News
RT: Armata Ucrainei a dislocat mii de militari în Odessa pentru o provocare împotriva Transnistriei
04/05
Corneliu Vlad: Izolarea internatională a Rusiei, o intentie ridicolă
04/05

FSB a dejucat o tentativa de asasinare a șefului Crimeii

Șeful Republicii Crimeea, Serghei Aksionov/ Foto: TASS

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a zădărnicit pregătirea unor atentate împotriva liderilor Crimeii, atacuri ce urmau să fie puse în aplicare de Direcția principală de informații (GUR) a Ministerului Apărării al Ucrainei, în calitate de organizator fiind indicat șeful adjunct al Biroului președintelui ucrainean, Roman Mașoveț, a anunțat Centrul pentru relații cu publicul al serviciului special al Rusiei, scrie RBC.

Drept ținte ale atacurilor teroriste au fost selectați:

– Liderul Republicii Crimeea, Serghei Aksionov;

– Președintele parlamentului din Crimeea, Vladimir Konstantinov;

– Primarul orașului Ialta, Ianina Pavlenko.

În plus, pe durata atacurilor teroriste urmau să fie avariate obiective ale infrastructurii de transport din Crimeea.

„Mulțumesc FSB, care a dejucat o tentativă de atentat împotriva conducerii Republicii Crimeea și a unor obiective de infrastructură, acțiuni pregătite de serviciile speciale ucrainene <…> Ucraina a fost și este un stat terorist. Serviciile noastre speciale lucrează cu precizie, profesionist și eficient. Iar pe cei care au comandat aceste atentate îi vom găsi și pedepsi”, a scris Aksionov pe canalul său de pe rețeaua Telegram.

Potrivit spuselor sale, suspecții de pregătirea atentatului au fost reținuți: s-a dovedit a fi același grup care a aruncat în aer șinele de cale ferată din districtul Bahcisarai.

FSB a mai anunțat reținerea membrilor unui „grup de agenți sub acoperire ai GUR”: cetățenii ruși și ucraineni Viktor Podvalnîi, Aleksandr Litvinenko, Serghei Krivoșein, Konstantin Ievmenenko, Igor Zorin și Serghei Voinarovski. A fost reținut, de asemenea, cetățeanul Ucrainei și Bulgariei, D. Petranov. FSB a declarat pentru RBC că șapte persoane implicate în acest caz au fost arestate.

Podvalnîi a spus că a colaborat cu GUR, deoarece fiii săi s-au sustras mobilizării în Ucraina. „Acest factor a fost catalizatorul care m-a determinat să merg și să cooperez cu serviciul de informații ucrainean”, a declarat persoana reținută în înregistrarea video realizată în timpul interogatoriului și publicată de FSB.

FSB a anunțat că ofițerii serviciului de special au confiscat, de la persoanele reținute, explozibil care s-au dovedit a fi identic cu cel folosit la aruncarea în aer a liniilor de cale ferată din regiune, pe 23 februarie.

În total, au fost confiscate cinci puști cu lunetă scurtate, aproximativ 6 kg de explozibil de producție britanică, detonatoare electrice și echipamente de comunicații.

Potrivit Centrului pentru relații cu publicul al FSB, elementele componente ale dispozitivelor explozive au fost introduse în țară de către serviciile speciale ucrainene din Bulgaria, via Turcia și Georgia. Erau ascunse în plite electrice.

Odată ajunse în Rusia, componentele au fost transportate la locurile de pregătire a atacurile teroriste cu ajutorul companiilor de transport SDEC și Vozovoz. De asta s-au ocupat, în neștiință de cauză, rușii care aveau legaturi comerciale cu firma din Bulgaria.

„Organizatorul direct al atacurilor teroriste și coordonatorul pregătirilor pentru asasinarea înalților oficiali este omul de legătură al șefului GUR din cadrul Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirill Budanov, și anume Roman Mașoveț, ofițer în exercițiu al rezervei serviciilor de informații militare și care, începând din 2020, a ocupat funcția de șef adjunct al Biroului președintelui Ucrainei”, a precizat serviciul special rus.

Pe 23 februarie, au fost descoperite avarii pe calea ferată din raionul Bahcisarai, în apropierea satului Pocitovoe. Din această cauza trenurile au circulat cu întârziere pe tronsonul dintre Simferopol și Sevastopol.

Reparațiile au fost efectuate în cel mai scurt timp posibil. Pe internet au început să apară versiuni, potrivit cărora ar fi fost aruncat în aer terasamentul liniei de cale ferată. Informația a fost însă dezmințită de consilierul pentru politică informațională al șefului Crimeii, Oleg Krucikov.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    FSB e cel mai tare! Succes în continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875068