Hot News
Ombudsmanul ucrainean a prezentat dorința drept realitate
08/05
The Telegraph: Bombele rusești planante au zădărnicit planurile Kievului de contraofensivă
08/05

Transnistria cere Rusiei să crească numărul forțelor de menținere a păcii

Foto: RIA Novosti

Autoritățile nerecunoscutei Republici Transnistrene (RMN) au cerut Rusiei să crească efectivul forțelor de menținere a păcii, solicitare care se justifică prin intensificarea riscurilor de securitate, a decalrat pentru RIA Novosti, șeful reprezentanței RMN în Rusia, Leonid Manakov.

„Încă din 1995, prin decizia ei unilaterală, care nu a fost convenită la nivelul Comisiei Unificate de Control, Rusia a redus efectivul propriului contingent la două batalioane motorizate, deși inițial au fost șase. Adică forțele rusești de menținere a păcii numără, în prezent, aproximativ 450 de oameni desfășurați permanent în zona de securitate. În condițiile în care, efectivul de militari ruși stabilit prin documentele comisiei este de 3.100”, a precizat diplomatul.

El a adăugat că o creștere a efectivului forțelor rusești de menținere a păcii este posibilă din punct de vedere legal, o astfel de opțiune fiind justificată în caz de provocări și amenințări teroriste. „O asemenea opțiune există și este justificată din perspectiva înrăutățirii riscurilor de securitate, inclusiv a amenințării teroriste, fiind în același timp justificată din punct de vedere legal de documentele adoptate în cadrul activităților Comisiei Unificate de Control.

Potrivit diplomatului, efectivul forțelor de menținere a păcii poate fi mărit, inclusiv pe seama rușilor care locuiesc în PMR. „Transnistria a solicitat în mod repetat creșterea efectivului forțelor de menținere a păcii, inclusiv prin recrutarea de militari din rândul cetățenilor ruși care locuiesc permanent în Transnistria”, a adăugat el.

Pacea în zona de conflict transnistreană este menținută de o forță comună de menținere a păcii, din care fac parte 402 militari ruși, 492 transnistreni, 355 moldoveni și zece observatori militari ucraineni. Militarii din forțele de menținere a păcii servesc în 15 posturi staționare și puncte de control situate în sectoare cheie ale zonei de securitate.

Transnistria, unde rușii și ucrainenii reprezintă 60% din populație, încearcă să obțină ieșirea din componența Moldovei încă din ultimii ani ai existenței URSS, de teamă că, pe valul manifestărilor naționaliste, Moldova va adera la România. În 1992, după o încercare nereușită a Chișinăului de a rezolva problema prin forță, Transnistria a devenit un teritoriu independent de facto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091