Hot News
Instanța din Republica Donețk: Închisoare pe viață pentru uciderea unui prizonier de război rus
26/05
Medvedev, despre consecințele transferului de arme nucleare în Ucraina
26/05

Au fost dezvăluite două provocări organizate de Statele Unite în Ucraina

Foto: Getty Images/ Common. Dreams

Administrația președintelui Statelor Unite, Joe Biden, a organizat două provocări pentru a declanșa războiul în Ucraina, a estimat economistul american Jeffrey Sachs într-un articol publicat în Common Dreams, relatează RIA Novosti.

Autorul materialului a indicat ca prim factor provocator intenția SUA de a extinde Alianța Nord-Atlantică prin includerea Ucrainei și Georgiei, cu scopul de a încercui Rusia în regiunea Mării Negre. Al doilea motiv a fost instalarea, în februarie 2014, a unui regim rusofob la Kiev, a arătat expertul. „În Ucraina, împușcăturile au început în urmă cu nouă ani, odată cu înlăturarea lui Ianukovici (fostul președinte al Ucrainei, n.r.), nu în februarie 2022, așa cum susțin guvernul SUA, liderii NATO și G7”, a subliniata Sacks.

În opinia lui, Casa Albă trece în mod deliberat sub tăcere rolul jucat de Sttele Unite în declanșarea conflictului din Ucraina, pentru a nu opri ostilitățile armate. „Recunoașterea faptului că războiul a fost provocat ne ajută să înțelegem cum să-l oprim”, a apreciat economistul american.

Steagul american, la Kiev/ Foto: AP

Analistul este de părere că Administrația Biden are trei motive pentru care tace în privința rolului Statelor Unite în provocarea Rusiei. În primul rând, o recunoaștere că acest conflict din Ucraina a fost provocat în mod artificial ar confirma faptul că acesta ar fi putut fi evitat, iar SUA nu ar fi trebuit să cheltuiască 100 de miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina, consideră Sacks. Al doilea motiv este, în opinia autorului articolului, nedorința lui Biden de a dezvălui rolul pe care el personal l-a avut în răsturnarea lui Ianukovici. În al treilea rând, o astfel de recunoaștere ar forța SUA să se așeze la masa de negocieri, ceea ce ar submina intenția existentă încă de a extinde în continuare NATO, a spus economistul.

Sacks a reamintit că, în pofida declarațiilor SUA despre un conflict „neprovocat”, Rusia a încercat de nenumărate ori să rezolve problema prin mijloace diplomatice înainte de a începe acțiunile militare, lovindu-se de refuzul Washingtonului de a ține cont de interesele Moscovei. Dar, după cum subliniază expertul, și în ziua de astăzi diplomația rămâne singurul instrument de soluționare a conflictului ucrainean.

„Cheia păcii în Ucraina poate fi găsită prin negocieri bazate pe neutralitatea acesteia și pe neextinderea NATO”, a conchis Sachs.

Rusia a declarat în repetate rânduri că este pregătită pentru negocieri, dar Kievul a introdus interdicție legislativă privind derularea lor.

Anterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că „nu va exista nici un Minsk-3.” Drept răspuns, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a subliniat că astfel de vorbe „confirmă la modul absolut” poziția Kievului ca nedorință de a negocia.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Chiar dacă Administrația Biden nu recunoaște rolul jucat de Statele Unite în puciul din 2014 și declanșarea conflictului din 2022, toate acestea se știu. Celor de la Washington ar trebui să le fie rușine pentru minciunile pe care le debitează, mai ales când îi acuză un compatriot de-al lor. Dar n-au rușine. Iar Zelenski este un papagal care nu face decât să repete ceea ce i se transmite din SUA și de la UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875072